Livstidsdom kvarstår efter Gällivaremord

avTT

Foto: Filip Erlind/TT
Den 61-årige mannen vid förhandlingen i Örebro tingsrätt om omvandling av hans livstidsstraff.

Den man som 2009 dömdes till livstids fängelse för mordet på en 29-årig kvinna i Gällivare får inte sitt straff tidsbestämt. Det har Örebro tingsrätt beslutat, efter det att mannen ansökt om att få sitt livstidsstraff omvandlat.

Mannen har visserligen medverkat till att "främja sin återanpassning till samhället" och inte varit misskötsam på ett sätt som gör att en omvandling inte skulle kunna bli aktuell. Risken är också låg att mannen återfaller i allvarlig brottslighet, bedömer tingsrätten.

Det som gör att Örebro tingsrätt ändå säger nej till den nu 61-årige mannens ansökan är att frågan om tidsbestämningen är "för tidigt väckt". Han behöver sitta längre i fängelse för att utslussningsplaneringen ska hamna närmare i tid till när en villkorlig frigivning kan bli aktuell.

Den 29-åriga kvinnan från Piteå försvann på väg till en anställningsintervju utanför Kiruna i september 2008. Mannen har erkänt att han orsakat kvinnans död. Han hävdar att hon dog av en olycklig knuff på en rastplats utanför Gällivare. Efter detta förde mannen bort kroppen och sköt två skott genom den, enligt honom i tron att hon var död.

Undersökningar har dock visat att kvinnan fortfarande levde när mannen sköt henne, och han dömdes för mord av både tingsrätt och hovrätt.

ARTIKELN HANDLAR OM