Publicerad:
Uppdaterad:

Åklagare halvnöjda med stor knarkdom

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Kapslar med narkotika, cirka fem centimeter långa, som tagits i beslag under utredningen. Nu döms 14 personer till fängelse i mellan 3,5 och 9,5 år för att ha deltagit i hanteringen.
Foto: Tullverket
Kapslar med narkotika, cirka fem centimeter långa, som tagits i beslag under utredningen. Nu döms 14 personer till fängelse i mellan 3,5 och 9,5 år för att ha deltagit i hanteringen.

Åklagarna hade yrkat på fängelse i 13–14 år för flera personer.

Men tingsrätten dömde som mest till fängelse i drygt nio år.

Man borde sett mer på de åtalades roller i brottsligheten, anser åklagarna.

Domen i Göteborgs tingsrätt handlar om heroin och kokain för mer än 100 miljoner kronor "på gatan" som smugglats till Sverige från Nederländerna.

14 personer döms till fängelse, som mest i nio och ett halvt år.

Hanteringen av narkotikan var mycket väl organiserad – med smuggling, distribution inom Sverige, lager, försäljning, bokföring och betalningar. Det håller tingsrätten med åklagarna om.

– Vi är ganska nöjda med stora delar i domen, säger kammaråklagare Karolina Lindekrantz.

Åtta år för ledare

Men de längsta straffen är inte på den nivå åklagarna begärt.

En man från Nederländerna, som varit chaufför vid smuggelresor, får det längsta straffet.

En annan man, som enligt åklagarna tillhört organisationens toppskikt, får åtta års fängelse.

– Det blir märkligt när man dömer en kurir till den längsta påföljden, med tanke på att man delat vår uppfattning om hur organiserat detta varit och att flera av de tilltalade anses vara "platschefer" eller "mellanchefer", säger Karolina Lindekrantz.

Inte Black Axe

Tingsrätten finner dock inte bevis för att verksamheten varit kopplad till det nigerianska nätverket Black Axe. Men det är inte så viktigt, tycker Lindekrantz som påpekar att Black Axe inte nämnts i åtalet.

Däremot anser åklagarna att mycket tyder på att den avslöjade knarkhanteringen varit kopplad till något nätverk i Nigeria.

– Kurirer som gripits måste bevisa att de åkt fast för att inte utsättas för påtryckningar, säger Karolina Lindekrantz som ett exempel på hur nätverken anses agera.

Alla åtalade nekar till att ha varit delaktiga i organiserad narkotikasmuggling, och förnekar även all kännedom om Black Axe, enligt domen.

Påsar i väskor

Transporten av narkotika har skett på olika sätt. Under en period kom leveranser till Sverige varje helg, ofta med bil eller lastbil över Öresundsbron. Distributionsnätet har sträckt sig ner till lokal nivå, åtminstone i Stockholm och Göteborg.

Även tåg användes inom Sverige, bland annat av en kvinna som enligt tingsrättens dom nästan ständigt varit på resande fot.

Narkotikan har varit paketerad i en typ av karaktäristiska påsar som kan sväljas av den som utför smugglingen. I detta ärende bedöms dock transporterna ha skett utan att narkotikan svalts. Påsarna har bland annat fraktats i resväskor.

Långa häktningar

Åtalet gäller smuggling av 50 kilo heroin, 42 kilo kokain samt ytterligare 50 kilo av antingen heroin eller kokain.

Tingsrätten delar i huvudsak åklagarnas uppfattning om vad som hänt, men flera mindre delar i åtalet har ogillats.

Tio av de åtalade greps i augusti, september eller oktober 2018 och har varit häktade sedan dess.

Rättsprocesser pågår även i andra länder. Sex personer har dömts i Danmark.

Publicerad:
Publicerad: