Bra år för vitaminstinna bär

TT

Publicerad 2020-07-18

Det ser ut att bli ett bra blåbärsår i år. I landets södra delar kan man redan plocka de små nyttiga bären, men hugade plockare längre norrut får vänta lite till.

– På många ställen är det bra kvalitet och stora fina bär. De börjar bli söta längst ned i Värmland nu, säger bäruppköparen Sylve Björkman.

Först var det varmt och sedan kom det regn. Vädret under början av sommaren har varit gynnsamt för blåbären i våra svenska skogar.

Sylve Björkman är vd för Ransäters Invest som är en av de större bäruppköparna i Sverige. Företaget köper upp bär från plockare i Värmland, Dalarna, Västerbotten och Norrbotten.

– Det ser bra ut överallt. Det blir en skörd över normalskörd, säger Sylve Björkman, som själv är ute i skogen nästan dagligen.

"Dubbel hälsoeffekt"

Blåbärets hälsoeffekter är omvittnade, och inte sällan kallas det ett superbär. Att bären är gratis för den som går ut och plockar gör inte saken sämre, säger Annica Långvall, dietist och doktorand i kost och måltidsvetenskap vid Umeå Universitet.

– Vi har ju fantastiska bär här i våra skogar så vi behöver inte köpa dyra gojibär eller mullbär eller det som säljs på hälsokosten. Jämfört med att importera bär som sägs vara jättebra så blir ju det här även klimatsmart. Och vi mår ju bra av att vara i naturen.

Hon poängterar att blåbäret är ett näringsrikt bär som gärna får ingå i en hälsosam kost, men att inget är så "super" att det fixar allt. Många behöver dock äta mer av olika typer av frukt och grönsaker, som har bra effekt på olika livsstilssjukdomar.

Att importerade bär märks med hälsoetiketter och säljs till extrema kilopriser kan innebära att de får stor inverkan på mångas matbudget, och leda till att det blir mindre pengar över till annan nyttig mat, säger Annica Långvall.

– Om man i stället tar sig en hälsosam tur ut i skogen och plockar våra jättefina svenska bär så får man en dubbel hälsoeffekt och får mer pengar att lägga på annat som behövs för en hälsosam kost, så det är verkligen något jag rekommenderar. Vi äter bär varje dag i vår familj, säger hon.

Bären släppte

Förra året blev inget blåbärsår, trots att det inledningsvis såg bra ut med många kart, säger Martin Engström, vd på bärgrossisten Olle Svensson.

– Problemet vi hade var att många blåbär lossnade från busken och det tror vi har att göra med 2018 års värmebölja. Att plantorna var så pass skadade att de släppte bären.

Företaget köper upp bär från Norrbotten, Västerbotten och Mellansverige.

Inom ett par veckor bör det vara möjligt att plocka blåbär i hela landet.

– På en del ställen är det moget den här helgen och nästa helg är det moget i alla fall här i Värmland där, jag befinner mig. Sedan kanske det behövs ytterligare någon vecka innan det blir bra uppåt Västerbotten, säger Sylve Björkman.