Make höll dottern undangömd i Turkiet

Publicerad 2020-07-17

Både Utrikesdepartementet och socialtjänsten har arbetat för att få hem den tvååriga flickan.

Modern och de äldre barnen flyttade tillbaka till Sverige.

Men efter skilsmässan höll fadern kvar den nyfödda dottern i Turkiet.

Flera år senare har Malmö tingsrätt nu dömt honom till fängelse.

För några år sedan flyttade familjen från Skåne till Turkiet. Väl där fick de en i dag två år gammal dotter.

Bara månader efter dotterns födelse återvände dock modern till Sverige och kort därpå följde de äldre barnen efter. Den nyfödda dottern blev dock kvar i Turkiet.

Enligt modern lever dottern i dag med sin farbror i Turkiet och hennes ex-make har krävt att de ska ha en gemensam vårdnad om barnen för att samarbeta med henne.

Helt annorlunda version

Makens version av händelsen skiljer dig dock helt.

Enligt honom befinner sig inte dottern hos hans bror och det var först tidigare i år som han fick veta att hon inte var i Sverige med dem andra.

Tingsrätten anser det dock klarlagt att maken hållit kvar den yngsta dottern i Turkiet.

Kvinnans version har nämligen stöd av flera olika parter.

Polis och myndigheter

Utrikesdepartementet har uppgett att de blev kontaktade av den man som inledningsvis tog hand om barnet. Han ska även ha varit villig att lämna över henne till Generalkonsulatet, men i samband med det lämnade han efter hot istället henne till sin pappa.

Den lokala polisen har vidare också bekräftat för Generalkonsulatet att dottern befunnit sig med sin pappa.

Även verksamhetschefen för det skyddade boende där familjen i dag lever, samt en anhörig till, hen har lämnat likvärdiga uppgifter i vittnesförhör.

Osannolika uppgifter

Malmö tingsrätt pekar även på att moderns kontakt med myndigheterna och ”agerande att via myndigheter försöka få hem NN framstår som helt obegripligt” om hon har kontroll för var dottern befinner sig.

Vidare anser de även att mannen lämnat en del helt osannolika uppgifter och pekar på en mejlkonversation mellan mannen som skulle överlämna dottern och den svenska ambassaden.

Sammantaget anser tingsrätten det bevisat att mannen hämtade sin dotter innan hon skulle överlämnas till Sverige.

Fälls av textmeddelande

En text-konversation som ett av de äldre barnen haft har kunnat knytas till fadern, och tingsrätten menar att man med anledning av innehållet inte kan dra någon annan slutsats än att fadern har kontroll över var dottern befinner sig.

Tingsrätten har därför dömt mannen till 18 månaders fängelse för grov egenmäktighet med barn. Han ska utöver det även betala skadestånd till ex-hustrun och sin två år gamla dotter.

Modern har i en tidigare vårdnadstvist fått ensam vårdnad om samtliga av barnen, men har i dag inte haft kontakt med sin yngsta dotter på ett och ett halvt år.