Uppsala

Skulder på närmare fem miljarder efter förra bostadskrisen

Av: 

Magnus Jansson Klarin

Drygt 200 Uppsalabor har fortfarande skulder kvar efter senaste bostadskraschen.
Drygt 200 Uppsalabor har fortfarande skulder kvar efter senaste bostadskraschen.

NYHETER

Många svenskar lever fortfarande med skulder kvar efter den stora bostadskraschen på 90-talet.

Flest av dem bor i storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö. Medan Uppsala sticker ut från den mindre smickrande statistiken.

Det handlar om närmare 16 000 personer som fortfarande är skuldsatta och tillsammans är de skyldiga 4,9 miljarder kronor enligt den sammanställning som Nyhetsbyrån Siren har gjort med hjälp av kommunstatistik från Kronofogden.

– Förmodligen kommer många av de här personerna aldrig att kunna betala tillbaka sina skulder. En del av dem börjar förmodligen närma sig pensionsåldern och väntas då få ännu lägre inkomster, säger forskaren Ann-Sofie Henriksson.

Uppsala sticker ut i statistiken

Stockholm följt av Göteborg och Malmö toppar den mindre positiva statistiken med flest skuldsatta, medan Uppsalaborna verkar ha klarat sig bättre och kommer först på en tionde plats.

Närmare 200 personer i Uppsala är fortfarande skuldsatta efter den senaste bostadskrisen, vilket kan jämföras med Stockholm som har drygt 1 100.

Kronofogdens statistik syftar på personer som har skulder som uppkom under åren 1992-1995, och har fortfarande inte kunnat betala tillbaka dem. Personer som har varit skuldsatta i så lång tid brukar kallas för evighetsgäldenärer.

Därför har så många skulderna kvar

En av anledningarna till att så många fortfarande har så gamla skulder kvar är det i Sverige inte finns någon absolut preskription, och att det tidigare har varit svårare att ansöka om skuldsanering.

– Reglerna för att beviljas skuldsanering var tidigare ännu strängare. När de som blev skuldsatta under 90-talskrisen haft sina skulder i fem eller tio år och insåg att det inte skulle bli lätt att bli av med dem hamnade många i en ond spiral och gav upp, fortsätter Ann-Sofie Henriksson.

Reglerna för skuldsanering ändrades 2016, bland annat för att få fler evighetsgäldenärer att ansöka om skuldsanering, och Ann-Sofie Henriksson tror att många av de som fortfarande har skulder kvar från förra bostadskraschen skulle beviljas en sådan lösning.

– I dag skulle många av dessa personer förmodligen beviljas skuldsanering om de bara ansökte.

ANNONS EXTERN LÄNK

BLACK FRIDAY: Massor av rea på populär elektronik. Robotdamssugare, hörlurar, TV. Passa på att köp innan de tar slut

Webhallen

Publisert:

LÄS VIDARE

Så många har avlidit med covid-19 i Uppsala

ÄMNEN I ARTIKELN

Uppsala

Ekonomisk utsatthet

Privatekonomi