Patient ”206” stod för hälften av Sri Lankas coronafall

Prasad Dinesh, mer känd som patient ”206”, tros ligga bakom hälften av Sri Lankas över 2 600 konstaterade coronafall, uppger nyhetsbyrån AP.

Bland annat smittades 900 sjömän i samband med en coronainsats.

Prasad Dinesh.
Prasad Dinesh.

33-årige Prasad Dinesh, eller patient ”206” som han också kallas, tros vara ursprungskällan till hälften av Sri Lankas över 2 600 coronafall.

Det var i april som Dinesh greps i samband med ett rån och testades i samband med det positiv för corona. Samtidigt vistades en större grupp sjömän i staden för att hantera den pågående pandemin.

I samband med att de försökte sätta människor som haft kontakt med Dinesh i karantän, ska sjömännen samt ytterligare personer ha smittats.

Prasad Dinesh.
Prasad Dinesh.

Smittade 900 sjömän

Totalt ledde situationen till att 1 100 personer, varav 900 sjömän, smittades.

”Jag kan inte acceptera att jag hålls ansvarig för att så många har smittats, säger Prasad Dinesh till nyhetsbyrån AP efter en månads sjukhusvistelse.

Situationen har gjort Dinesh, som tidigare körde riksha, arbetslös.

”Ingen vill ge mig ett jobb när de inser att jag är patient ”206”.

Prasad Dinesh.
Prasad Dinesh.

Åkte hiss – smittade 71 personer

Även i Kina har forskare kartlagt en kvinna som uppges vara en superspridare, skriver Svenska Dagbladet.

Totalt ska hon ha smittat 71 personer, men själv hade hon inga symtom.

Studierna visar att kvinnan återvände till kinesiska Heilongjiang, som då inte hade haft några fall på nästan en månad, från USA där pandemin var i full gång.

Kvinnan visste själv inte om att hon bar på covid-19, men stannade ändå i karantän efter ankomsten till Kina. Däremot använde hon samma hiss som sina grannar. Därifrån tros viruset ha spridits vidare i ett kluster. 

Gick på lokala puben

Studien, där man samlat och analyserat epidemiologisk data från Heilongjiang mellan 9 april och 23 april i år, har publicerats hos USA:s smittskyddsmyndighet CDC. 

Andra kända superspridare är bland andra tvåbarnspappan Steve Walsh, 53, från Storbritannien, som Aftonbladet skrev om i februari.

Walsh, som troligtvis smittats på en affärsresa i Singapore, reste i Franska alperna, gick på den lokala puben och tränade yoga innan symptomen dök upp. Minst elva personer från tre olika länder smittades av Walsh.

PODD Coronafrågorna som vi saknar bra svar på

Vi pratar med Aftonbladets reporter Nivette Dawod om vilka frågor vi ännu inte fått svar på när det gäller coronapandemin.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE