Svenskarna har lågt förtroende för Trump

I dag svär Donald Trump presidenteden.

Svenska folkets förväntningar är låga – nära två tredjedelar tror att han kommer att göra ett dåligt jobb

Det visar en undersökning som Aftonbladet/Inizio gjort.

– Kvinnor är mer skeptiska än män, säger analyschef Karin Nelsson.

Donald Trump efterträder Barack Obama som USA:s president den 20 januari. Då flyttar han in i Vita huset som världens kanske mäktigaste man.

Inizio har på uppdrag av Aftonbladet frågat svenskarna om de tror att han kommer att göra ett bra eller dåligt jobb som president.

”Galen” och ”oseriös”

  • En klar majoritet av de tillfrågade, 64 procent, tror att Donald Trump kommer att göra ett dåligt jobb.
  • Bara 15 procent förväntar sig en bra insats av den forne fastighetspampen.

Skälen till att många inte har förtroende för hans kommande presidentgärning är exempelvis att han framstår som oförutsägbar, saknar erfarenhet, är oseriös och rent av galen.

De som tvärt om tror att Donald Trump kommer att lyckas bra i Vita huset lyfter bland annat fram att han är en duktig affärsman, inte tillhör den politiska eliten samt att han verkar rakt på sak.

Kvinnor är mer skeptiska till den tillträdande presidenten än män.

  • 71 procent av kvinnorna tror att han kommer att göra ett ganska dåligt eller mycket dåligt jobb.
  • Motsvarande siffra för männen är 57.

– Det kan ha att göra med hans sexistiska uttalanden. En annan förklaring kan vara att han agerar så känslomässigt och kategoriskt. Traditionellt tilltalar det han står för inte kvinnor, men samtidigt inte heller svenska män i hög utsträckning, säger Karin Nelsson, analyschef på Inizio.

Ingen traditionell politiker

När det gäller de tillfrågades partitillhörighet så sticker Sverigedemokraternas väljare ut – på så vis att 39 procent tror att Donald Trump kommer att lyckas bra i sin nya roll. De andra riksdagspartiernas väljare är betydligt mer negativt inställda.

Karin Nelssons bedömning är att SD-väljare i högre grad än andra väljare ser Trump som en frisk fläkt, något av en rebell.

– När svenskarna har motiverat sina svar kan man se många antietablissemang argument. Han är inte en traditionell politiker, han säger som det är, han är orädd och går sin egen väg, säger hon och fortsätter:

– Han tillhör inte den traditionellt styrande eliten. Det går igen i det som vi ser i många andra länder i Europa.

”Har respekt för honom”

Även Donald Trumps affärsbakgrund lyfts fram som positivt.

”Bra ledarskap och erfarenheter gör att han vet hur världen fungerar. Marknaden och omvärlden har respekt för honom!”, skriver en av de tillfrågade i undersökningen.

En mer uppgiven person skriver:

”Är en pajas som saknar den smidighet som behövs i ämbetet, trots att han kan tyckas vara en acceptabel affärsman. I politiska kretsar kan man inte arbeta som en buffel. Katastrof är ordet.”


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka här för att läsa mer och gå med!

Publisert:

LÄS VIDARE