Donald Trump: Jag ska utreda röstfusket

avGustaf Tronarp

WASHINGTON. Miljoner människor röstade illegalt i presidentvalet.

Det påstår Donald Trump, som nu ger order om en utredning för att få klarhet i saken.

En enig expertkår har dock redan konstaterat att det inte finns något utbrett röstfusk i USA.

Foto: AFP

Demokraternas Hillary Clinton fick nästan tre miljoner fler röster än den republikanske rivalen Donald Trump i höstens val. Att Trump trots det vann beror på hur USA:s elektorssystem är uppbyggt.

Men miljardären skulle ha vunnit även när det gäller antalet röster, om det inte hade varit för de miljoner som röstade illegalt. Det påstår i alla fall Donald Trump själv – dock utan att presentera några bevis.

”Har trott det en längre tid”

Under ett möte med demokratiska och republikanska ledare i kongressen på måndagskvällen hävdade Trump att ”mellan tre och fem miljoner” röstade olagligt i november.

Den linjen höll pressekreteraren Sean Spicer fast vid på tisdagen.

– Presidenten tror det. Han har sagt förut att han tror att tre-fyra miljoner människor röstade illegalt i valet.

– Han baserar det på studier och bevis som människor har försett honom med.

Tillsätter utredning

Vad det är för uppgifter som stödjer Trumps slutsats ville inte Spicer gå in på. Än mindre kunde han presentera några av de påstådda bevisen.

– Presidenten har trott detta under en lång tid baserat på studier och bevis som han har, svarade pressekreteraren när reportrarna efterfrågade faktaunderlag.

På onsdagen twittrade Donald Trump att han skulle tillsätta en utredning om ”RÖSTFUSK, inkluderande de som var registrerade att rösta i två delstater, de som är illegala, och de som till och med dött”.

Han lovade också att ”stärka upp röstningsförfarandet”.

Experterna är eniga

Under valrörelsen var ett av Donald Trumps genomgående budskap att det amerikanska valsystemet är riggat, och att röstfusket är utbrett i landet.

Expertkåren har med enad stämma dömt ut dessa påståenden som falska.

– Vi kan utan tvekan lita på valresultatet. Röstningsprocessen är säkrare än någonsin, har Thomas Hicks, ansvarig på den federala instans som ger råd till delstater inför valet, tidigare sagt till Time.

”Som jag har sagt förut, väljarintegriteten var bättre i det här än någonsin tidigare. Noll bevis för fusk”, twittrade David Becker, chef för ett valforskningscenter, på tisdagen.

Ryktesspridningen fick en ny skjuts när en självutnämnd röstfusk-expert sa sig ha bevis för att över tre miljoner människor röstat illegalt. Detta visade sig senare inte stämma, men Donald Trump verkar ändå ha tagit uppgifterna till sig.

Många är kritiska

President Trumps påståenden om att miljontals människor röstat illegalt har fått hård kritik – även från hans eget parti.

– Om presidenten hävdar att tre till fem miljoner människor röstade olagligt så skadar det fundamentet för vår demokrati, säger säger Lindsey Graham, republikansk senator från South Carolina till CNN, och fortsätter:

– Jag tror inte att det är så, och presidenten måste visa varför han tror det. Det är väldigt olämpligt för presidenten att säga det utan något bevis.

Under tisdagens presskonferens pressades Sean Spicer på svar om presidenten kommer att ta intiativ för att utreda påståendena om röstfusk. Det kom dock inget klart besked från pressekreteraren.

– Kommentaren han gjorde var att tre-fyra miljoner röstade olagligt. Men han är bekväm med att han vann med ett överväldigande stöd. Låt oss inte gå händelserna i förväg och säga vad vi kommer att göra och inte kommer att göra, sa Spicer.