Aftonbladet avslöjar: SSU:s ordförande tog taxi för nästan 8 000

Philip Botström åkte från Sälen – till Stockholm

SSU:s ordförande Philip Botström tog taxi från Sälen till Stockholm för att komma hem från konferensen Folk och försvar.

Enligt pressekreteraren Pavlos Cavelier Bizas gick resan på 7 900 kronor.

– Det var inte praktiskt möjligt att ordna något annat färdmedel, säger han.

Det var i söndags kväll som Philip Botström, ordförande för Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU, gjorde den cirka 40 mil långa taxiresan från Sälen till Stockholm.

– Uppgiften att Philip åkte taxi från Sälen till Stockholm stämmer. Det var inte praktiskt möjligt att ordna något annat färdmedel just den kvällen och han hade ett viktigt åtagande morgonen efter. Han skulle delta i ett viktigt möte som representant för SSU, säger pressekreteraren Pavlos Cavelier Bizas.

Skulle hem till VU-möte

Philip Botström deltog i en paneldebatt på Folk och försvar klockan 16.30 på söndagen.

– Vi medarbetare hade kollat vilka sätt det fanns att åka söndag kväll. Till slut fick vi boka en taxiresa eftersom det varken fanns tåg, flyg eller buss mellan Sälen och Stockholm den kvällen.

Pavlos Cavelier Bizas vill till en början inte säga vilket möte Philip Botström var tvungen att hinna hem till. När Aftonbladet ringer upp igen säger han att det var ett möte med Socialdemokraternas verkställande utskott.

Enligt Pavlos Cavelier Bizas kostade resan cirka 7 900 kronor.

– Eftersom det är en tjänsteresa är det SSU som finansierar den, det är en representationskostnad, säger han.

Så i förlängningen är det framför allt medlemmarna som får betala?

– Ja, och medlemmarna ger ju mandat till förbundsledningen att kunna använda pengar i syfte att transportera sig till och från olika evenemang där de ska representera SSU.

SSU finansieras även av statliga bidrag.

– Det går inte att härleda just den här kostnaden till skattepengar. Vi har även andra finansieringssätt i SSU. Vi har en blandning av inkomster.

”Noterar ett stort intresse för min resa”

Philip Botström själv är inte tillgänglig för en kommentar under tisdagskvällen säger Pavlos Cavelier Bizas. I ett inlägg på Twitter skriver Botström att han ”noterar ett stort intresse” för sin resa mellan Sälen och Stockholm. Han skriver att han i vanliga fall alltid reser med tåg, buss eller flyg i sitt uppdrag men att det inte var möjligt i söndags kväll.

”Eftersom jag reste ensam, sent på kvällen/natten gjordes bedömningen att taxi var det säkraste och mest effektiva sättet för mig att färdas tillbaka till Stockholm på.”

Lena Mellin: Är han bara dum eller överskattar han grovt sin betydelse?
Publisert: