Ingen kunde hjälpa hemlös man – då grep Matti in

Av: Dennis Jörnmark Callstam

Publicerad:
Uppdaterad:
När ingen annan hjälpte rullstolsbundne Magnus hjälpte Matti till.
Foto: Privat / TT
När ingen annan hjälpte rullstolsbundne Magnus hjälpte Matti till.

När Matti och hans flickvän hittade en hemlös man som ramlat ur sin rullstol bestämde de sig för att hjälpa till. Men inga myndigheter kunde ta ansvar för situationen.

– Han berättade att han inte ens var välkommen på mataffären, säger Matti.

När Matti Särkijärvi, 47, från Mölndal var och hälsade på flickvännen i Åstorp var de ute på promenad – och hittade en man som ramlat ur sin rullstol. Han låg inklämd med svullna fötter, och det gick inte att kommunicera med honom.

Tillsammans med två andra personer kunde de hjälpa honom upp. Och sedan bestämde sig Matti och hans flickvän för att hjälpa mannen.

– Vi tänkte att vi kunde gå upp med honom till äldreboendet, de vet väl vart man ska vända sig, säger Matti.

Den frusne mannen var i 60-årsåldern. Han var så illa däran att det tog honom flera minuter att lyckas tända en cigarett. Han fick fram att han hade fått en blackout och slagit i huvudet.

Fick inte komma in

Men på äldreboendet fick de besked om att inga obehöriga fick komma in. Så Matti, flickvännen och mannen stannade utanför i över en timme.

– En av de som jobbade där kom ut och försökte hjälpa. Men vi frös jättemycket, säger Matti.

De ringde 112 för att försöka få en ambulans till mannen. Men eftersom hans tillstånd inte ansågs akut nog skickades ingen ambulans ut – istället vidarebefordrades Mattis flickvän först till polisen och sen till socialen.

Men ingen myndighet kunde hjälpa till. Samtidigt fortsatte den ensamme och slagne mannen att huttra i rullstolen utanför äldreboendet.

– I Åstorp fanns inget härbärge, och han berättade att han inte var välkommen på mataffären heller, säger Matti.

Matti bestämde sig för att ringa upp 112 igen och ljuga. När han påstod att mannen faktiskt hade kräkts skickades en ambulans ut. Och samtidigt gick en boende ut från äldreboendet – så Matti passade på att smita in och ta med sig mannen till foajen.

Berättade om slalom

Där satt de och pratade i väntan på ambulansen. De kom nära varandra, och mannen berättade att han hette Magnus, var alkoholist och tidigare hade ägnat mycket tid åt slalom och golf.

– När han tinade upp och började skoja såg man att han inte hade haft någon att prata med på länge, säger Matti.

Mannen sade att han hade varit ute i kylan i två nätter, efter att hans flickvän hade blivit vräkt på torsdagen.

– När ambulansen såg de att det inte var bra och körde iväg honom direkt. Men innan sa han att ”du är en jättefin människa”, och gav mig en stor jävla kram.

Matti kommer försöka leta upp mannen igen och se till att han får det bra framöver. Han tycker att människor som är drabbade av alkoholism blir orimligt behandlade i Sverige.

– Folk säger att det är självförvållat och rätt åt dem. Men man är det inte för att man vill det, utan det är en sjukdom, säger Matti.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN