Uppgift: Irak inleder insats mot Kirkuk – ställs mot kurdiska styrkor

Tillbakavisas av båda sidor: Upptrappning, men inga strider

Uppdaterad 2017-10-16 | Publicerad 2017-10-13

Den irakiska armén inleder en militär insats för att inta Kirkukprovinsen, uppger en general för nyhetsbyrån AFP.

Om det stämmer ställs de där mot tiotusentals kurdiska peshmergasoldater som fått order att försvara staden till varje pris.

Enligt officiella källor på båda sidor har dock inga strider utbrutit.

Beskedet kom kort efter nyheten om att tiotusentals kurdiska militärer kommenderats ut runt den omstridda oljestaden Kirkuk, av rädsla för en förestående offensiv från irakiska regeringsstyrkor.

Mobiliseringen runt den viktiga oljestaden bekräftas enligt nyhetsbyrån AFP av en officiell kurdisk källa.

”Tusentals tungt beväpnade peshmergasoldater är nu i position runt Kirkuk. Deras order: försvara till varje pris”, twittrar Hemin Hawrami, rådgivare till Irakiska Kurdistans regionpresident Masoud Barzani.

Kurdiska myndigheter anklagade på fredagen den irakiska regeringen för att förbereda en offensiv för att ta över oljefälten i norra Irak. Även den shiitiska milisen PMF påstods förbereda en offensiv mot kurderna.

Tillbakavisas

Dagens uppgifter om insatsen har dock inte bekräftats officiellt. Iraks premiärminister tillbakavisar på fredagseftermiddagen alla uppgifter om en pågående eller förestående attack:

”Våra väpnade styrkor får inte och kommer inte attackera våra egna medborgare, oavsett om de är araber eller kurder”, skriver Iraks premiärminister Haider al-Abadi i ett inlägg på Twitter.

Den kurdiska sidan säger också att inga strider har förekommit än.

– Generalerna vid fronten säger att de organiserar sig och väntar på att försvara staden från en attack, säger Shoresh Kadir, som är representant för irakiska Kurdistans regionregering i Sverige.

Men det finns inga tecken på att någon attack skett än?

– Nej, det har inte hänt någonting sådant än.

Den kurdiska regionen i norra delen av landet har ett omfattande självstyre, och befolkningen röstade i september ja till att bryta sig ur Irak och bilda ett självständigt land.

Kirkuk är centrum för Iraks oljeproduktion, och staden har runt en miljon invånare. Kurdiska styrkor övertog försvaret av staden 2014, efter överhängande hot från Islamiska staten.

Nytt krig

Tidigare har såväl de kurdiska peshmergastyrkorna som irakiska armen och PMF stridit mot IS, för att driva ut terrorsekten ur Irak. Om de skulle vända vapnen mot varandra vore det en stor upptrappning – ett nytt krig.

– Det skulle ju bli ett slags inbördeskrig. En militär insats kan leda till ytterligare instabilitet i Irak, fler döda, fler skadade och ännu fler som flyr i ett land som har haft mer än tillräckligt av det under många år, säger Jan Hallenberg, forskningsledare vid Utrikespolitiska institutet.

”Skulle innebära fruktansvärda strider”

Han hoppas dock att det främst handlar om en markering från Bagdads sida.

– En signal om att man inte accepterar utvecklingen. Det kanske skjuts lite artilleri, men att skicka marktrupper mot peshmerga skulle innebära fruktansvärda strider.

Att det omstridda Kirkuk inkluderades i folkomröstningen om den kurdiska självständigheten var olyckligt, enligt Jan Hallenberg.

– Kontrollen av Kirkuk är en mycket stor stridsfråga. Hade det bara varit irakiska Kurdistans tre provinser som omfattades av folkomröstningen så hade nog situationen gått att lösa förhandlingsvägen, säger han.

Artikeln uppdateras