Författaren fick mejl från lat elev

Av: Malin Wigen

Publicerad:

NYHETER

Ungdomsförfattaren Katarina von Bredow får då och då mejl från elever som har frågor deras skolarbeten kring hennes böcker. Och nyligen hörde en av de lite latare eleverna av sig.

– Hon försökte minimera efterarbetet ordentligt, det var ganska roligt, säger hon.

1 av 2 | Foto: ANDERS WIKLUND / TT / TT NYHETSBYRÅN
Katarina von Bredow

Katarina von Bredow, 50, är en känd ungdomboksförfattare. Hon är van vid att få mejl med frågor från elever som håller på med författararbeten i skolan. Vissa av dem är ambitiösa – men sen finns det elever som är av det latare slaget.

– Det finns en hel del elever som vill att man ska göra en stor del av arbetet åt dem.

Och nyligen fick hon ett mejl från en av dessa lite latare elever. I mejlet hade eleven skrivit frågorna hon fått av läraren – med något enstaka tillägg. Frågorna gällde Katarinas bok "Som om ingenting".

– Hon ville att jag skulle göra arbetet så färdigt som möjligt åt henne. I en av frågorna bad hon mig skriva en hel sida om mig själv – men att jag skulle skriva ”hon” istället ”jag” så att hon skulle slippa sitta och ändra efteråt, säger Katarina von Bredow och fortsätter:

– Det var lite festlig och ganska listigt. Hon försökte minimera efterarbetet ordentligt, det var ganska roligt. Det här är sådant vi som skriver barn- och ungdomsböcker känner igen.

Foto: Skärmdump Facebook

”Måste kanske ge tydligare instruktion”

Hon la ut mejlet på sin Facebooksida, vilket även Expressen uppmärksammat, och flera av hennes kollegor kände igen sig. Några skrattade och andra skrev hur trötta de var på denna typ av mejl.

– Det är en liten rolig företeelse, att det går till så. Lärarna uppmanar ganska ofta att man ska ta kontakt med författaren. Man de måste kanske ge en tydligare instruktion om att man inte ska överlåta arbetet.

Även flera lärare reagerade på mejlet. Någon föreslog att hon skulle hitta på en hiskelig självbiografi så att elevens lärare skulle reagera. Men Katarina valde att svara lite mer seriöst.

– Nu hänvisade jag till ställen hon kunde hitta svaren. En av frågorna jag svarade lite mer utförligt på var om varför boken skrevs och vilket syfte, det är svårt att ta reda på själv.

Katarina understryker att hon inte anklagar tonåringar för att vara lata och att hon brukar svara så utförligt hon kan när någon vill ha reda på något.

– Många är ambitiösa och jobbar jättehårt sen så finns det en och annan som försöker hitta en smitväg.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN