Ryssland påstår att ukrainsk motattack stoppats

TT

Publicerad 2023-06-05

Robotar skickades upp från den ryska regionen Belgorod mot Ukraina på söndagen.

Ryssland påstår att en ukrainsk motattack har tryckts tillbaka i Donetsk i östra Ukraina.

Ukraina har inte kommenterat uppgifterna.

– Fiendens mål var att bryta igenom vårt försvar i den mest sårbara, enligt deras uppfattning, sektorn av fronten, säger det ryska försvarsdepartementets talesperson Igor Konasjenkov enligt en kommuniké natten mot måndag.

Ukraina har inte kommenterat uppgifterna, som publicerats av den regimtrogna ryska nyhetsbyrån Tass och på sociala medier.

Enligt videon från Rysslands försvarsdepartement ska en ”storskalig” attack slagits tillbaka på fem platser i regionen Donetsk, som är en av de fyra regioner som Ryssland i höstas hävdade att landet annekterat.

Ryska uppgifter är ofta grovt överdrivna och i många fall fullständigt opålitliga, då de används som propaganda av den ryska invasionsmakten.

Obekräftade uppgifter

En video från det ryska försvarsdepartementet visar framryckande stridsfordon under beskjutning. Konasjenkov hävdar att 250 ukrainska soldater dödades och att 16 ukrainska stridsvagnar och flera stridsfordon av olika typer förstördes – vilket inte bekräftats av oberoende part.

Ryssland hävdar att attacken ska ha genomförts på söndagsmorgonen. Det är oklart varför uppgifterna publicerats först sent på natten.

Vladimir Rogov, medlem i det av Ryssland tillsatta regionala ockupationsstyret, uppger på måndagen att Ukraina inlett en attack i det ukrainska länet Zaporizjzja.

– På morgonen inledde ukrainska styrkor en attack på en större skala än i går. Situationen är alarmerade, säger han enligt Tass.

Han beskriver det nya försöket att bryta igenom frontlinjen som ”mer storskaligt och organiserat”.

”Planer älskar tystnad”

Frågan kring om och när en ukrainsk motoffensiv mot ryska styrkor på ockuperad mark skulle kunna inledas har varit aktuell under en längre tid.

Från Ukraina har ingen bekräftelse kommit om de ryska uppgifterna.

Ukraina väntar ofta med att bekräfta sina militära insatser tills de är avslutade. I flera månader har landets företrädare talat om planer på att inleda en motoffensiv under våren för att återta mark som Ryssland har ockuperat sedan kriget inleddes, samt Krimhalvön som Ryssland olagligt annekterade 2014.

”Planer älskar tystnad. Det kommer inget startmeddelande”, skrev Ukrainas försvarsmakt i ett inlägg på Telegram på söndagen.