Poliser ska ersätta våldsverkare – överklagas

TT

Publicerad 2024-01-08

Flera poliser skadades under upploppet i Sveaparken i Örebro i april 2022. Arkivbild.

Fackliga Polisförbundet överklagar Örebro tingsrätts beslut att fem poliser som skadades under de så kallade påskupploppen ska betala rättegångskostnaderna.

”Ett orimligt beslut av tingsrätten. Poliser som är satta att värna allmänhetens trygghet och säkerhet ska inte betala gärningsmannens rättegångskostnader”, säger förbundsordförande Katharina von Sydow i ett pressmeddelande.

Förbundet har även beviljat rättshjälp, vilket innebär att förbundet kommer att stå för eventuella rättegångskostnader.

Ärendet gäller en man som dömts till 2 år och 7 månaders fängelse för grovt sabotage mot blåljusverksamhet efter kravallerna i Örebro under påsken 2022. Trots fällande dom valde tingsrätten att lägga rättegångskostnaden på 12 650 kronor på de utsatta poliserna.

Anledningen är ett beslut i Högsta domstolen under 2023. HD klargjorde att poliser inte har rätt till skadestånd för kränkning vid grovt sabotage mot blåljusverksamhet – då det anses vara ett brott mot staten, inte mot enskilda poliser. Poliserna drog tillbaka sina skadeståndsanspråk, vilket innebar att de förlorade i den delen och blev skyldiga att betala för rättegången.

Enligt Polisförbundet är det i det här specifika fallet rimligt att tillämpa den undantagsregel som finns.

ANNONS