Varbergs fästning i dåligt skick

Av:  Jens Bornemann/TT

En modell av Bockstensmannen i museet i Varbergs fästning. Arkivbild.
En modell av Bockstensmannen i museet i Varbergs fästning. Arkivbild.

Delar av Varbergs fästning, känd för bland annat Bockstensmannen, riskerar att rasa på grund av eftersatt underhåll, rapporterarHallands Nyheter.

Varbergs fästning är en symbol för Varberg och ett populärt turistmål. Fästningen är dock i uselt skick, enligt en granskning som Hallands Nyheter gjort.

Bland annat har delar av den stora porten i det första valvet rostat sönder, medan det växer både gräs och träd i murarna mot vallgraven och det saknas fog mellan stenar och tegelstenar.

– Det finns ett stort åtgärdsbehov på i princip alla delar, säger Dan Andersson, teknisk förvaltare på Statens Fastighetsverk, till tidningen.

Det stora bekymret är murarna, där både växtlighet och de senaste 100 årens renoveringar – med bruk av en cementblandning i stället för ett kalkhaltigt bruk – hotar att ställa till det och kan leda till ras.

– Men vi har andra åtgärder också som skulle behöva göras. Vi har vatteninträngningar i mark, trasiga avloppsledningar, uråldriga elinstallationer, sämre fungerande eller läckande värmesystem som egentligen inte hänger ihop med den historiska byggnaden, men som ändå är nödvändiga för att vi ska kunna ha en verksamhet, drift och hyresgäster, säger Dan Andersson.

Publisert: