SD kritiserar regeringens beslut om karensdag

Sverigedemokraterna rasar mot regeringen efter gårdagens beslut att slopa utredningen om slopat karensavdrag.

– Vi är mycket kritiska till att regeringen valt att fatta det här beslutet, säger Linda Lindberg, socialpolitisk talesperson för SD, i ett pressmeddelande.

Under gårdagen tog regeringen beslut om att lägga ned den så kallade karensutredningen, som var till för att utreda ett slopat karensavdrag.

Nu kritiserar Sverigedemokraterna beslutet och tillkallar äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) till "berört utskott".

– Regeringens beslut att lägga ned den utredning som skulle se över karensavdraget var okänt för oss och är ingenting vi varit delaktiga i, säger Linda Lindberg, socialpolitisk talesperson för SD, i ett pressmeddelande.

Anna Tenje, socialförsäkringsminister.
Anna Tenje, socialförsäkringsminister.

”Stor börda för särskilt utsatta yrkesgrupper”

Utredningen var tänkt att redovisas senast 29 september 2023. Nu är den en i raden av utredningar som statsminister Ulf Kristersson (M) skrotat från den tidigare regeringen Andersson.

Karensutredningen skulle se över karensavdraget – vilket är det avdrag som arbetsgivare gör på en anställds sjuklön första dagen i en sjukperiod.

– Karensdagen utgör en stor börda för många särskilt utsatta yrkesgrupper inom bland annat vården, inte minst i dessa tider då många svenskar upplever en stor ekonomisk osäkerhet. Vi är mycket kritiska till att regeringen valt att fatta det här beslutet, säger Linda Lindberg.

Linda Lindberg, socialpolitisk talesperson för SD.
Linda Lindberg, socialpolitisk talesperson för SD.
Publisert: