Nato: Det här händer nu

Niklas Svahn/TT

Publicerad 2024-01-25

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg hoppas på sällskap. Arkivbild.

Turkiet har ratificerat Sveriges Natoansökan, men det återstår flera steg innan Sverige är fullvärdig medlem i försvarsalliansen.

Nästa steg är att Turkiet överlämnar ratificeringsdokumentet till det amerikanska utrikesdepartementet, som deponerar Natos grundfördrag. Därmed är allt klart från turkiskt håll.

När Finland blev medlem överlämnade Turkiets utrikesminister dokumentet till USA i Bryssel. Det skedde den 4 april förra året, tre dagar efter att Turkiet ratificerat den finländska ansökan. Finlands dåvarande utrikesminister Pekka Haavisto lämnade därefter in anslutningsdokumentet – och den blåvita flaggan kunde hissas vid Natohögkvarteret.

I Sveriges process återstår nu Ungern. I det ungerska parlamentet är alla utskottsbehandlingar redan klara, men parlamentet har ännu inte röstat om den svenska ansökan i den stora kammaren. Landet har tidigare sagt att man inte kommer att vara sista Natoland att godkänna Sverige, men på sistone har man vacklat på den punkten.

Efter ett telefonsamtal med Natos Generalsekreterare Jens Stoltenberg i onsdags försäkrade Ungerns premiärminister Viktor Orbán att den ungerska regeringen stöttar ett svenskt medlemskap och att han uppmanar parlamentet slutföra ratificeringen “så snart som möjligt”.

Det ungerska parlamentet är på vinterledighet fram till den 26 februari men kan extrainkallas för en omröstning om en majoritet av ledamöterna vill det. Oppositionen har krävt en extrasession, men i en intervju i ungerska medier på torsdagen tycktes parlamentets talman stänga dörren för det och sade frågan inte är “brådskande”.

Den allra sista punkten är att också Sverige överlämnar anslutningsdokument till USA. Om Ungern ratificerar Sveriges ansökan inom de närmsta veckorna, skulle processen kunna fullbordas på Natos försvarsministermöte i Bryssel den 14–15 februari.