Nekar till 20 år gammalt styckmord: "Skitsnack"

Cornelia Mikaelsson / TT

Publicerad 2023-08-07

Bild från fyndplatsen på en byggarbetsplats i Staffanstorp där kroppsdelar, tillhörande en ung kvinna från Malmö, hittades 2017. Bild från polisens förundersökning.

På måndagen hördes den man som är misstänkt för att ha mördat sin exflickvän i slutet av 2002.

Han nekade fortsatt till anklagelserna och uppgav i huvudsak att han inte minns mycket från den tiden – förutom att han aldrig tagit livet av någon.

– Det skulle jag ha kommit ihåg, sade han i rätten.

Mannen, som i dag är 42 år gammal, infann sig i Malmö tingsrätt iklädd svarta mjukisbyxor och en svart kortärmad tröja.

Kammaråklagare Tomas Olvmyr ställde i huvudsak frågor om mannens umgänge för 20 år sedan, ett vapen som synts på bilder i hans lägenhet från den tiden, platsen där delar av kvinnans kropp hittades 2017, en mobiltelefon som han tidigare uppgett att han lånat ut till sin exflickvän samt ett förhör från 2004.

Destruktivt missbruk

I det gamla förhöret, som åklagaren spelade upp i tingsrätten, uppgav mannen att han tillbringat natten mellan den 20 och 21 december 2002 tillsammans med sin exflickvän – något han senare uppgett att han inte minns.

Det var också då någon senast såg den 18-åriga kvinnan från Malmö.

I Malmö tingsrätt på måndagen uppgav den åtalade mannen att han bara har svaga minnen av förhören och att han befann sig i ett destruktivt missbruk under den tiden.

– Det kan jag ha sagt. Jag missbrukade ju vid den tiden. Jag har inget minne av vad jag har pratat om, men jag har något svagt minne av att jag har varit i kontakt med polisen, sade han om det gamla förhöret samtidigt som han snurrade på en grön penna.

”Är rent skitsnack”

Kammaråklagare Tomas Olvmyr har tidigare lagt vikt vid genomslaget då forensisk expertis bedömde att kvinnan skjutits i halsområdet samt nya vittnesuppgifter. Bland annat ska den åtalade mannen ha erkänt gärningen för en annan man, som nu trätt fram.

När den 42-årige mannen fick frågor om vittnet svarade han att det var ”rena lögner”.

– Jag förstår inte varför de uppgifterna har kommit fram, det stämmer inte, det är rent skitsnack, sade han också om uppgiften.

Han fick också frågor om ett uttalade från en kvinna som i ett tidigare förhör uppgett att den 42-årige mannen frågat henne ”hur lång tid det tar för ett lik att ruttna” i samband med en trädgårdskurs 2004.

– Jag kommer inte ihåg att jag gått en trädgårdskurs och jag kommer inte ihåg att jag ställt den frågan, svarade han.

På övriga vittnesuppgifter som talar till hans nackdel svarade han också att det var lögner.

Tidigare misstänkt

Det var i början av 2003 som en 18-årig kvinna från Malmö anmäldes försvunnen.

Under hösten hittades en kroppsdel som senare visade sig tillhöra den försvunna kvinnan. Resten av kroppen förblev dock spårlöst försvunnen fram till 2017, då ett nytt fynd gjordes.

Den unga kvinnans expojkvän misstänktes redan tidigt för att ha skjutit ihjäl henne och sedan styckat kroppen. Men det har tidigare aldrig funnits tillräckligt med bevis för att väcka åtal.

Rättegången i Malmö tingsrätt inleddes onsdag den 2 augusti och förväntas pågå fram till den 18 augusti.