Nyförlöst bebis räddades ur rasmassorna

Uppdaterad 2023-02-08 | Publicerad 2023-02-07

En gravid kvinna födde sitt barn fast under rasmassorna i Aleppo.

Bebisen klarade sig – men mamman dog innan räddningspersonalen kunde gräva fram henne.

En gravid kvinna som var fast under en kollapsad byggnad i Aleppo i Syrien blev tvungen att föda sitt barn – där och då.

Räddningsarbetare kunde rädda hennes barn, men lyckades inte nå fram till henne innan hon dog, enligt CBS news. Inget av de nyfödda barnets föräldrar överlevde.

Den dramatiska filmen har spridits av lokala aktivister på sociala medier.

Infrastrukturen i Syrien är redan innan nedsatt på grund av det långtgående inbördeskrig som pågått sedan 2011 – inte minst Aleppo som fick utstå stridigheter under fyra års tid 2012–2016.

Bebisen räddades ur rasmassorna.

Området som är hårdast drabbat av jordbävningen är splittrat mellan regeringskontrollerade områden som styrs av president Bashar al-Assad och oppositionens territorium, vilket är omringat av regeringsstyrkor.

Till skillnad från Turkiet är resurserna är mycket mer knappa.

– Vi hoppas responsen kommer motsvara den katastrof som landet upplevt. Syrien är redan under riktigt hårda sanktioner, det är brist på bränsle, det är brist på el och det är svårt för oss att till och med få ambulanserna att åka ut, säger Gabriel Karlsson som jobbar på Röda korset i Damaskus i Syrien.

Mer än 5 000 människor har dött i jordbävningskatastrofen i Syrien och Turkiet, och flera tiotusentals människor tros ha skadats. Dödssiffran stiger snabbt, och hela tiden.