USA: Pro-ukrainsk grupp kan ligga bakom sprängningarna på Nord Stream

Publicerad 2023-03-07

En pro-ukrainsk grupp kan ligga bakom sprängningarna på Nord Stream.

Det framgår av nya amerikanska underrättelser, rapporterar The New York Times.

Zelenskyjs talesperson har sagt att ukrainska regeringen inte har något med saken att göra.

Nya underrättelser som granskats av amerikanska tjänstemän tyder på att en pro-ukrainsk grupp utförde attacken mot Nord Stream förra året.

Enligt amerikanska tjänstemän finns inga bevis för att Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj eller hans närmaste krets skulle vara inblandade i operationen, eller att gruppen agerat utifrån regeringen på något sätt.

Zelenskyjs talesperson Mykhajlo Podoljak har svarat om uppgifterna till nyhetsbyrån Reuters och säger att den ukrainska myndigheter inte är inblandad i Nord Stream-explosionerna, rapporterar Reuters.

"Absolut Inte inblandade", säger talespersonen.

Zelenskyjs talesperson avfärdar uppgifterna om att man skulle vara inblandade i Nord Stream-explosionerna, rapporterar Dagbladet.

Operationen kopplas inte till president Zelenskyj eller hans närmaste.

Fler detaljer saknas

Vad det är för slags grupp som anklagas framgår inte, inte heller vilka som är medlemmar i den utpekade gruppen eller vem som lett eller betalat för operationen.

Enligt The New York Times har amerikanska tjänstemän avböjt att gå ut med fler detaljer liksom hur uppgifterna kommit till deras kännedom.

Däremot säger de att de tror att sabotörerna troligen är ukrainska eller ryska medborgare, eller en kombination av bägge.

Tjänstemännen ska dock ha sagt att det inte finns några bestämda slutsatser ännu, vilket lämnar möjligheten öppen för vidare spekulationer.

Kan skada relationen till Tyskland

Enligt tjänstemännen som granskat underrättelserna finns det fortfarande stora luckor i vad amerikanska spionbyråer och europeiska partners vetat om händelseförloppet på Nord Stream, men menar att de nya uppgifterna kan vara en första ledtråd av betydelse som i slutändan kan få djupgående konsekvenser för koalitionen som stöder Ukraina.

Alla fynd som lägger skulden på Ukraina eller ukrainska ombud kan orsaka en motreaktion i Europa och göra det svårare för väst att upprätthålla en enad front till stöd för Ukraina.

Amerikanska tjänstemän och underrättelsetjänster erkänner att de har begränsad insyn i det ukrainska beslutsfattandet, skriver The New York Times.

Hugo von Essen, Utrikespolitiska institutet, är skeptisk till uppgifterna.

”Känns inte logiskt över huvud taget”

Utrikespolitiska institutets analytiker Hugo von Essen ställer sig tveksam till uppgifterna.

– Det känns inte logiskt över huvud taget att det skulle vara Ukraina. Man riskerar stödet från västvärlden och den ryska gasen till Europa hade redan stängts av när explosionen skedde så det gjorde ingen skillnad, säger han och fortsätter:

– Jag tycker fortfarande att väldigt mycket mer talar för Ryssland än Ukraina. Det gjorde ingen skillnad för dem, det fanns inget att förlora.

von Essen uppger dock att Ukraina skulle kunna ha visst intresse i att spränga gasledningen.

– De argument man hört och kan spekulera kring är att ytterligare sakta ner ryska energiexport till Europa och därmed minska ryska intäkter. Min känsla är även att Ryssland fått skulden och det gynnar också Ukraina och förstärker bilden att Ryssland är en skurkstat. Men det finns ännu bättre skäl som talar för Rysslands intressen.

De amerikanska underrättelseuppgifterna om den ukrainska inblandningen kommer kort efter att prisvinnande journalisten Seymour Hersh anklagat USA för att ligga bakom explosionen. Något som Vita huset avfärdade som ”fullständig fiktion”.

– Det amerikanska underrättelsearbetet har förändrats under kriget där man läcker information med flit som ett strategiskt vapen för att påverka. Inför kriget läckte man att Ryssland skulle invadera för att försöka att fördröja invasion. Och det är samma nu gällande uppgifterna om att Kina kan förse Ryssland med vapen. Man försöker skrämma Kina och visa att vi ser vad ni håller på med.

CIA har avböjt kommentar. Likaså Vita husets nationella säkerhetsråd, som hänvisat frågor om attacken på Nord Stream till europeiska myndigheter.

Följ ämnen i artikeln