Att distansera sig från ”eliten” ett smart drag

Foto: AFTONBLADET SWEDEN

Stefan Löfven skippar politikerveckan i Almedalen i år. I stället ska han resa runt i landets småorter och tala med dem som inte har råd att åka till Gotland och lyssna på och prata om politik.

Smart. För det första kommer alla stora medier att skicka åtminstone ett team för att följa statsministern i hälarna under den vecka han tillbringar i verklighetens Sverige, långt från rosévinsminglen i Visby. Det kommer att ge större utdelning än för alla andra partiledare tillsammans eftersom de bara har en dag till förfogande under Almedalsveckan.

Men för det andra etablerar sig Löfven som ”average Joe”, en helt vanlig man som gillar andra vanliga människor. Inte en elitspelare som tittar på folket från ovan.

Löfven har, trots att han är ­regeringschef som flyger privatplan till sammankomster med världsledare, förutsättningar att lyckas med det. Grunden är redan murad med en bakgrund som fosterbarn i Sollefteå och åren som svetsare på Hägglunds i Örnsköldsvik.

Att stryka Almedalen från Löfvens agenda är självfallet ett resultat av avsevärd tankemöda bland Socialdemokraternas främsta strateger. Alla partiledare har talat där sedan 2008, innan dess var det inte säkert att de dök upp utom under valår.

En orsak skulle kunna ­vara att Socialdemokraterna upptäckt att de dalat i frågan ”vet hur vanligt folk har det”. Alla partier som har råd gör egna opinionsmätningar och en av de viktigaste frågorna som de ställer är om partiet vet det, alltså hur vanligt folk har det.

Om en låg andel av väljarna svarar ja är det fara på färde. Ingen vill självfallet lägga sin enda röst på ett parti som inte förstår hur folk lever, det vore ju ­direkt kontraproduktivt.

En annan orsak kan ­vara att Socialdemokraterna vill vara proaktiva för att slippa en Trumpifierad valrörelse. En där Sverigedemokraterna ­attackerar det som de kallar etablissemanget med argument som sällan är särskilt skarpslipade utan snarare rätt ­grumliga.

SD:s Jimmie Åkesson, som ­liksom Löfven tillhör landets yttersta elit, påstår ofta att han inte gör det. Han attackerar gärna de andra parti­ledarna för att de ingår i etablissemanget, bor på fina adresser och umgås med andra etablerade människor. Allt för att få det att framstå som han inte själv gör det.

Trots att han är parti­ledare sedan tolv år tillbaka, sitter i riksdagen sedan 2010, flyger gratis vart han vill och omges av ett flertal livvakter så fort han sticker näsan utanför dörren.


5 saker att hålla koll på i veckan

Foto: Maja Suslin/TT
Foto: Jonas Eng

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

avLena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM