Sjöstedt besökte nedlagda BB: ”Ogenomtänkt beslut”

avIsabelle Nordström

Sedan BB i Sollefteå stängdes ner har ockupanter protesterat vid sjukhuset.

Idag fick de besök av Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt.

– Jag tycker att det är ett väldigt ogenomtänkt och kortsiktigt beslut, säger han efter besöket.

1 av 2 | Foto: Kaj Bjurman

Det har gått över en vecka sedan BB i Sollefteå stängdes ner. Sedan sista januari har sjukhusets entré har ockupanter protesterat mot nedläggningen.

– Jag tycker att det är ett väldigt ogenomtänkt och kortsiktigt beslut, och det har jag fått bekräftat idag att det kommer att få massa negativa konsekvenser, säger vänsterledaren Jonas Sjöstedt, som idag besökte Sollefteå för att träffa ockupanterna.

När BB lagts ner kommer de som bor i trakten få åka till Örnsköldsvik eller Sundsvall för att föda – en resa på tio mil för många.

– Jag uppmanar Socialdemokrater att inse att man har gjort fel och att ta tillbaka det här felaktiga beslutet. Vill man göra det så kan man förhandla med Vänsterpartiet i Västernorrland och se till att BB och akutkirurgi blir kvar.

– Jag har pratat med mödrar som är oroade för vad som kommer att hända om det är dåligt väder när de ska föda, säger Jonas Sjöstedt.

”Rätt vad de kräver”

Han beskriver stämningen som allvarlig och beslutsam.

– Att man verkligen vill ha kvar förlossning och akutvård, redan nu är det patienter som far illa om man måste åka tio–femton mil för att få sjukvård eller föda barn, säger han.

– Jag tycker att det är alldeles rätt och riktigt vad de kräver.

Sebastian Gunnesson, en av kontaktpersonerna för ockupationen, har tidigare sagt till Aftonbladet att man kämpat länge för att behålla BB på orten.

– Vi har demonstrerat och berättat för politiker hur vi vill ha det i ett och ett halvt år men det är ingen som har lyssnat. Nu har de valt att lägga ned. Förlossningsavdelningen är otroligt viktigt för att kunna känna trygghet i samhället, sa han dagarna innan BB stängde.

Jonas Sjöstedt tror att det kommer att påverka sjukvården i hela Sverige om man står fast vid beslutet att lägga ner BB.

– Om man nu vinner den här striden, vilket jag hoppas att man gör och att landstingsledningen ändrar sig, blir det svårt för andra landstingsledningar att som är i samma situation att göra den här typen av ogenomtänkta beslut, säger Jonas Sjöstedt.

”Viktig valfråga”

I nästa budgetförhandling med regeringen kommer Vänsterpartiet att trycka på för mer pengar till sjukvården. Sjukvården kommer att bli en av huvudfrågorna i nästa valrörelse, enligt Sjöstedt.

– Det är uppenbart att det är brist på resurser i många delar av landet, att sjukvården är i kris och att personalen har dåliga arbetsvillkor och lämnar sina yrken, säger Jonas Sjöstedt, som menar att det ekonomiska utrymmet finns.

– Jag är övertygad att sjukvården blir en stor valfråga, vi har stora utmaningar att ta tag i överallt.

ARTIKELN HANDLAR OM