Varningen efter USA:s hot mot Iran: Kan sluta med krig

WASHINGTON. Ordbråket mellan USA och Iran trappas upp.

Den iranska regimen säger att fler missiltest kommer att utföras, trots Donald Trumps hårda kritik.

Vita huset utesluter inte en militär insats mot landet – och organisationen National Iranian American Council varnar för att hoten kan sluta med en väpnad konflikt.

I ett av sina första offentliga uttalanden levererade Michael Flynn, nationell säkerhetsrådgivare åt Donald Trump, oväntat skarp kritik mot Iran.

– Vi fördömer handlingar från Iran som underminerar säkerheten, välfärden och stabiliteten i och bortom Mellanöstern som utsätter amerikanska liv för fara.

– Vi har nu gett Iran en officiell varning.

Tidigt på torsdagsmorgonen, lokal tid, förstärkte president Trump budskapet på Twitter:

”Iran har blivit formellt VARNADE för att ha avfyrat en ballistisk missil. De borde ha varit tacksamma för den fruktansvärda överenskommelsen som USA ingick med dem”.

Fortsätter med missiltest

Men den hårda retoriken verkar inte avskräcka den iranska ledningen.

Ali Akbar Velayati, nära medarbetare till Irans ledare ayatolla Ali Khamenei, avfärdar Trumps uttalanden som ”grundlöst gormande”.

– Det här är inte första gången som en oerfaren person hotar Iran. Iran är det mäktigaste landet i regionen, och har stor politisk, ekonomisk och militär makt. Amerika borde vara försiktig med att komma med tomma hot, sa han till reportrar i huvudstaden Tehran under torsdagen, enligt internationella medier.

Velayati fortsatte:

– Iran kommer att fortsätta att testa sina förmågor när det gäller ballistiska missiler och Iran kommer inte att be något land om tillåtelse för att försvara sig självt.

Trump: ”Inget är uteslutet”

Det var under helgen som Iran genomförde ett test av en ballistisk medeldistans-missil. USA har beskrivit uppskjutningen som ett misslyckande, men myndigheterna reagerade ändå mycket skarpt när testet blev känt.

Trumps säkerhetsrådgivare Michael Flynn har inte gått in på vad den ”formella varningen” innebär. Administrationen utesluter dock inte att militära insatser kan bli aktuella.

– Vi kommer att vidta lämpliga åtgärder. Vi överväger brett spektrum av valmöjligheter, säger en senior medarbetare till presidenten, rapporterar Politico.

Vita husets pressekreterare Sean Spicer sa vid en pressträff på torsdagen att USA inte kommer ”luta sig tillbaka och låta det här pågå”.

Senare under dagen fick Donald Trump frågan om ett militärt svar finns med bland de tänkbara åtgärderna. Svaret från presidenten:

– Ingenting är uteslutet.

Varningen: Kan leda till krig

2015 ingick USA tillsammans med FN:s säkerhetsråd och Tyskland ett avtal med Iran. Uppgörelsen syftade till att stoppa Iran från att utveckla kärnvapen. I utbyte skulle en del av omvärldens sanktioner mot landet hävas.

Trump har varit starkt kritisk mot avtalet. Experter betraktar de hårda orden från Vita huset som ett sätt att markera att USA:s inställning mot landet kommer bli tuffare.

Men upptrappningen kan få högst påtagliga konsekvenser.

I ett uttalande varnar lobbyorganisationen National Iranian American Council för att ordkriget kan sluta med en militär konflikt:
”Den nationella säkerhetsrådgivaren Michael Flynns uttalande om Iran var vårdslöst. Hans kommentarer skulle kunna tolkas som tomt skryt, men de kommer att leda till svar från Iran som i sin tur kommer att innebära ytterligare hot från USA. Upptrappningen som började med skryt kan sluta med krig”.

Publisert:

LÄS VIDARE