"Man hindrar inte aborter genom att inte informera om dem"

Isabella Lövin bjuder in oppositionen till abortmöte –efter Trump

avAnette Holmqvist

Med ett pennstreck satte Donald Trump stopp för amerikanska pengar till organisationer som informerar om preventivmedel och abort.

Det upprör den svenska regeringen – som nu bjuder in oppositionen för att öka trycket i frågan om kvinnors rättigheter.

– Det handlar om liv och död för miljontals kvinnor, säger Isabella Lövin (MP).

1 av 2 | Foto: Lotte Fernvall
Isabella Lövin (MP).

En av president Trumps första åtgärder blev att underteckna den så kallade ”munkavle-regeln” som hindrar stöd till organisationer som informerar om aborter och preventivmedel. Det har väckt stor oro i många länder och i verksamheter som direkt sysslar med att utbilda kvinnor i dessa frågor runt om i världen.

Aborter med stålgalgar

MP-språkröret Isabella Lövin, minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat, är en av dem som upprörs – trots att hon framhåller att beskedet från Trump var ”väntat”.

Lövin slår fast att en inskränkning av kvinnors möjligheter att planera sina graviditeter hotar liv, särskilt i fattiga länder.

– Det är en fråga om liv och död för miljontals kvinnor. Mödradödligheten har minskat de senaste årtiondena genom preventivmedelsrådgivning och möjlighet att göra abort vid oönskad graviditet. Vi har inte råd att låta utvecklingen gå bakåt, säger hon.

– Man hindrar inte aborter genom att inte informera om dem. Det som istället händer är att kvinnor gör osäkra aborter med smutsiga verktyg som stålgalgar.

Alla utom SD bjuds in

Isabella Lövin bjuder nu in oppositionen till ett möte på Utrikesdepartementet om frågor som rör sexuell- och reproduktiv hälsa, SRHR. I inbjudan skriver man:

”Sedan en tid tillbaka bevittnar vi ett hårdare klimat vad gäller SRHR-frågor. Det märks i flera olika forum, bland annat i FN-samarbetet. Många av er har säkert uppmärksammat det väntade beslutet från den nya amerikanska administrationen att återinföra den s.k. ”Mexico City Policy”, som hindrar amerikanskt bistånd att finansiera utländska organisationer som tillhandahåller information om abort eller erbjuder aborter. Det är mycket oroande.”

Isabella Lövin menar att det finns en stor samsyn i fråga om kvinnors rättigheter bland majoriteten av riksdagens partier och att man därför kan samarbeta för att öka trycket i frågorna. Inbjudna till mötet, som är planerat till den första februari, är ledamöter i riksdagens utskott från V, S, MP, KD, C, L och M. SD bjuds dock inte in.

På mötet ska regeringen informera om sin plan för hur Sverige kan göra mer i SRHR-frågorna, till exempel genom allianser med likasinnade länder och att samarbeta med organisationer som sysslar med information om kvinnors rättigheter, preventivmedel och aborter. Men också lyssna på de andra partiernas tankar och förslag på området.

ARTIKELN HANDLAR OM