Alla misstänkta frisläppta – misstankarna kvarstår

Alla misstänkta i korruptionshärvan kring Statens fastighetsverk har släppts på fri fot efter fredagens häktningsförhandlingar.

Misstankarna mot generaldirektören Björn Anderson, den tidigare fastighetschefen Mikael Sackleen, en nära anhörig till Sackleen och en fastighetsdirektör kvarstår dock.

– I och med tingsrättens beslut rörande Mikael Sackleen så fattade jag beslut att häva anhållandet mot de andra, säger åklagare Katarina Stenström Ros.

Kammaråklagare Katarina Stenström Ros begärde på fredagsförmiddagen samtliga fyra misstänkta i korruptionshärvan häktade.

Stockholms tingsrätt valde dock att inte häkta någon av dem.

Först ut var den förre fastighetschefen Mikael Sackleen. Han misstänks fortfarande för grovt mutbrott, grovt tagande av muta och grov trolöshet mot huvudman.

Åklagaren påstod att det förelåg en fara för att Sackleen skulle försvåra utredningen om han försattes på fri for, en så kallad kollusionsrisk.

Stockholms tingsrätt delade inte den uppfattningen.

Hävde anhållandet

När turen sedan kom till fastighetsdirektören hävde åklagaren sitt anhållningsbeslut och därmed återkallades häktningsyttrandet. Fastighetsdirektören försättes sedan på fri fot.

– Jag är nöjd, det är första gången under min karriär som en åklagare häver ett anhållande under sittande förhandling. säger fastighetsdirektörens advokat Matilda Bergström.

Häktningsförhandlingarna med generaldirektören Björn Anderson och den anhöriga till Mikael Sackleen ställdes in och båda släpptes på fri fot.

Enligt kammaråklagare Katarina Stenström Ros är alla fyra fortfarande misstänkta och utreds fortsatt för brott.

– Vi kommer att fortsätta utredningen, trots tingsrättens beslut, säger hon

Totalt är sex personer misstänkta för brott, även personer utanför myndigheten, enligt åklagaren.

Gjorde husrannsakan

Polisen genomförde en husrannsakan i Statens fastighetsverks huvudkontor i Stockholm i onsdags. Detta efter efter att TV4:s Kalla fakta avslöjat oegentligheter kring Mikael Sackleen.

Vid en presskonferens i torsdags förklarade finansmarknadsministern Per Bolund att generaldirektör Björn Anderson skulle ta en time out på grund av polisutredningen.

Senare kom beskedet att Björn Anderson och en fastighetsdirektör på myndigheten anhållits misstänkta för grov trolöshet mot huvudman.

Renoverade genom fakturafiffel

Dessutom anhölls Mikael Sackleen på sannolika skäl misstänkt för grov trolöshet mot huvudman och grovt tagande av muta under åren 2010 till 2015. En anhörig till honom anhölls på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till grov trolöshet mot huvudman under samma tid.

Mikael Sackleen slutade på egen begäran för drygt ett år sedan. Han misstänks bland annat för att under flera år ha använt skattebetalarnas pengar till att renovera både sin ordinarie bostad och sina privata fritidshus i Sverige och Finland genom fakturafiffel.

Björn Anderson misstänks för att i minst två år ha känt till oegentligheterna.

Kammaråklagare Katarina Stenström Ros kommer inte överklaga Stockholms tingsrätts beslut.

Publisert: