Björklund pressades om friskolorna

Foto: Jan Björklund.
NYHETER

Friskoleskandalen debatterades i Aktuellt i kväll.

Och det blev hett om öronen för utbildningsminister Jan Björklund (FP).

– Du är ansvarig för att det har blivit så här Jan Björklund, säger Jonas Sjöstedt (V) i Aktuellt.

Den duktiga flickan togs emot men den stökiga pojken fick nobben. Och på Profilskolan i Vällingby i Stockholm berättar vd:n Greger von Sievers framför dold kamera hur man kan välja bort barn med diagnosen adhd och barn han kallar ”gangsters”. Han jämför dem med ett ruttet äpple som förstör ­hela äppelkorgen – och ”en cancersvulst”.

Sjöstedt: Vinstintressets fel

Uppdrag Gransknings avslöjande om friskolorna har väckt starka reaktioner. Utbildningsminster Jan Björklund (FP) och vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt möttes i debatt i kvällens Aktuellt.

– Du är ansvarig för att det har blivit så här Jan Björklund, säger Jonas Sjöstedt (V).

Han fortsätter:

– De här skolorna vill tjäna pengar, det är därför de bedriver skolor och det är därför det blir så sjukt att man väljer bort elever. Det är vinstjakten, girigheten som är problemet.

Jan Björklund (FP) medger att en vinstkrav kan vara en del av problemet. Samtidigt konstaterar han att samma problem även kan finnas i den kommunala skolan.

– Jag tror att alla skolor, även kommunala skolor, om man får välja mellan elever som är studiemotiverade eller elever med stora problem, så väljer de elever som är studiemotiverade. Därför ska de inte få välja, säger Jan Björklund.

Björklund: Måste granskas

Han betonar att skolorna gör ett lagbrott när de väljer bort elever och att Skolinspektionen måste granska det här noggrannare.

Jonas Sjöstedt tror inte att det är så enkelt.

– Varför har de färre lärare, varför har de trängre lokaler, varför kan de tjäna hundratalsmiljoner på våra barn? Jo, det är för att de väljer bort elever som har större behov. Det här håller på att slita sönder den svenska skolan, säger Jonas Sjöstedt (V).

Chatta om friskolorna här!

Tipsa | Aftonbladet