Nyheter

Göran Hägglund: De är ”verklighetens folk”

Av: 

Nivette Dawod

Göran Hägglund.
Göran Hägglund.

NYHETER

Göran Hägglund (KD) gjorde 2009 ett uppmärksammat utspel om en grupp han kallade ”verklighetens folk”.

Nu förklarar han vilka människor det är han menar.

– Det är de allra flesta människor i vårt land som lever ett strävsamt liv, säger han i SVT-programmet ”Nyfiken på partiledaren”.

I det sista avsnittet av SVT-programmet ”Nyfiken på partiledaren” är det KD-ledaren Göran Hägglunds tur att prata med Poul Perris, läkare och terapeut. Han beskriver sin barndom i bruksorten Degerfors där han växte upp som en blyg och tystlåten pojke som avskydde att prata inför klassen.

Och så berättar han om fadern och Elisabeth, som pappan gifte om sig med efter att Göran Hägglunds mamma avlidit, som alltid var omtänksam mot de som var svagare.

”Genuina värderingar”

– Man försöker bidra i de sammanhang där man är. Det var inte en påklistrad konvention. Det var genuina värderingar. Vi som har det bättre ska hjälpa de som har de inte fullt så bra, säger han i programmet.

Att bry sig om andra utan att vara mästrande var också ett av Göran Hägglunds huvudargument under den uppmärksammade idépolitiska debatt som KD-ledaren själv startade 2009 med en debattartikel i DN om ”verklighetens folk”.

Förklarar vilka han syftar på

I SVT-programmet förklarar han vilka han menar ingår i den gruppen:

– Det handlar om de allra flesta människor i vårt land som lever ett strävsamt liv och som försöker göra sitt bästa gentemot familj och arbetsgivare, men där det ofta finns en överhet som på olika sätt uttrycker en kritik. Det är inte politiska beslut i första hand, utan ett överlägset resonemang om de där nere som inte gör som de borde, säger han.
Överheten beskriver Göran Hägglund som ”vänsterinriktade kulturredaktörer som skriver folk på näsan om både det ena och andra”. De som tycker att människor tittar på fel saker och läser fel saker, förtydligar han.

– En förment överhet som deklarerar för människor hur de ska tycka och tänka. Det har jag svårt för att hantera, säger Hägglund i SVT.

ANNONS

REA hos Åhléns - upp till 70% rabatt på massor av bästsäljande produkter!

Extern länk från Åhléns

Gå till rean

Publisert: