Skådespelaren Rolv Wesenlund död

Himmelen kan ikke vente lengre.

Norske skådespelaren Rolv Wesenlund, känd som Fleksnes i tv-serien Fleksnes fataliteter, är död.

Han blev 76 år gammal.

Skådespelaren Rolv Wesenlund avled natten till söndag, uppger vännen Odd Grann till norska tidningen VG.

Rolv Wesenlund spelade rollen som Marve Fleksnes i den norska serien "Fleksnes fataliteter" som började sändas i grannlandet 1972 och som hade svensk premiär i TV 2, fredagen den 12 januari 1973.

Baserad på brittisk serie

TV-serien var en norsk komediserie regisserad av svenske Bo Hermansson.

– Rolv var fullständigt unik i sitt slag, det är en stor komiker som har gått ur tiden, säger regissören till Aftonbladet.

Fleksnes Fataliteter, som var baserad på brittiska förlagan Hancock's Half Hour, skulle enligt ursprungsplanerna bara bli några avsnitt lång.

– Men han lyckades med något så ovanligt som att bli världsberömd i hela Skandinavien. Han hade en alldaglighet i rollen som Fleksnes som alla kunde känna igen sig i. Både hans bra och dåliga sidor, säger Bo Hermansson.

Tv-serien sändes mellan 1972 och 1982. Vid sidan om tv-serien gjordes även långfilmen Den siste Fleksnes 1974 som blev en av Norges största biosuccéer genom tiderna.

Hamnade i himlen

1988, sex år efter att serien slutat sändas, gjordes ännu en säsong som var tänkt som en avslutning.

Den nya serien tog sin början när Marve Fleksnes hade dött i en olycka. Han hamnade då vid Sankte Pers pärleport. Sankte Per, som var osäker på om Fleksnes borde tillåtas inträde i himmelriket, lät Fleksnes se tillbaka på delar ur sitt liv.

– Rolv var ju gammal jazzmusiker och han lyckades att ta med sig sin musikalitet in i skådespelaryrket. Han var en briljant improvisatör och jag gav honom ofta fria händer, säger Bo Hermansson som även regisserade filmen.

"Himmelen kan vente"

Även den nya säsongen blev en stor succé och när Marve Fleksnes 30-årsjubilerade 2002 gjordes slutligen Fleksnes-epokens allra sista avsnitt – under rubriken "Himmelen kan vente".

Men natten till i dag kunde himlen inte vänta längre.

Rolv Wesenlund dog efter en längre tids sjukdom. Han blev 76 år gammal.

– Vi hade kontakt senast i våras. Han var en trött gammal man nu på slutet. Jag kommer att sakna honom. Han var helt unik, säger Bo Hermansson.

Publisert: