Här sveper kanonen in

avStaffan Dickson, Ida Gustafsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Risk för ishalka när snökaoset kommer

1 av 3
En buss fick sladd och blockerade vägen in till ett bostadsområde i Sollentuna.

Här gör vintern definitiv entré - med snökanoner som kan bombardera ­stora delar av ostkusten.

SMHI varnar för stora snömängder i norr och risk för lokal ishalka.

– Jag kan tänka mig att det blir stora besvär på E4, säger meteorolog Anette Levin.

Kung Bore har länge stått och stampat i farstun, men från och med måndag blir det vinter och minusgrader över i stort sett hela landet.

– Nu kan man gott säga att vintern är här. Möjligtvis ligger den sydligaste delen av Skåne i riskzonen för att inte få minusgrader nästa vecka, säger Anette Levin, meteorolog vid SMHI.

Och ingen vinter utan snö. Under helgen ska snöområden passera över framför allt Svealand och norra Götaland, men även längs med Norrlandskusten.

Klass 1-varning

Det är dock inte tal om några större nederbördsmängder i just de fallen - men längre ut till havs lurar faran.

– Där kan det bildas snökanoner, framför allt över Bottenhavet och Botten­viken, och i samband med dem kan det lokalt bli ­rejäla mängder, säger Anette ­Levin.

SMHI har utfärdat en klass 1-varning med risk för stora mängder snö längs med Västerbottens kustland. Enligt prognosen kan det komma 20-30 centimeter snö, lokalt mer. En klass 1-varning med risk för 10-20 centimeter snö har utfärdats för Dalarna.

Flera decimeter snö

Redan i går drog en snökanon in över Västerbottenskusten. Över tre decimeter föll. Och nu är det risk för ­ytterligare kanoner.

– Det är vindriktningen som avgör, men risken finns att det blir snökanoner över Norrlandskusten, Upplandskusten och ner över Gotland. Under lördagen och söndagen finns det risk för Upplandskusten. Sedan under måndagen kan både Upplandskusten och Gotland drabbas, säger Anette Levin.

Enligt henne kan det bli aktuellt med fler SMHI-­varningar framöver.

– Det kan det bli. Det är i så fall klass 1-varningar, men i och med att det kan bli lokala fenomen är det risk att det inte kommer ut varningar eftersom de baseras på mycket större områden. Vi brukar dock försöka få ut varningar på sådana här snökanoner när vi verkligen ser att de håller på att byggas upp.

Hur stora snömängder det kan bli tal om är svårt att säga.

– Återigen är det framför allt vindriktningen som avgör, hur långt över öppet hav som de här snöbyarna kan byggas upp. Störst risk för mycket snö är det om det blir nord- eller nordostlig vind. Det kan bli allt från fem, tio centimeter upp till en halvmeter, men det är väldigt lokalt i så fall, säger Anette Levin.

”Du får noll sikt”

Vinterns definitiva intåg väntas även ställa till det på vägarna. I går varnade Trafikverket för halka i stora delar av landet.

– Visst blir det säkert prob­lem på vägarna, framför allt på Västerbottenskusten. Den snökanonen kan jag tänka mig kommer att ställa till stora besvär på E4, säger Anette Levin.

Förutom halka kan bilister även få besvär med snörök.

– Det är väl egentligen det som brukar vara det stora problemet när det är riktigt kallt och kall snö, det vill ­säga att du får noll sikt när du åker bakom en bil eller en bil kör om dig.

Anette Levin uppmanar alla bilister att ta det kallt i trafiken när kylan kommer.

– Över Svealand och nordligaste delarna av Göta­land kommer temperaturen att ligga under eller pendla kring nollan och då blir det risk för lokal ishalka. Och när du får snö på det kan även den i sig ställa till problem.

Så här bildas snökanoner

Så länge Östersjön är ­öppen bildas lätt kraftiga snöbyar när riktigt kall luft breder ut sig österifrån. Det är kombinationen av riktigt kall luft och det relativt varma havsvattnet som gör att det uppstår stora vertikala luftrörelser. Detta då luften närmast vattenytan värms upp och tillförs fukt. En tumregel är att luften på 1 500 meters höjd ska vara minst 15 grader kallare än havsvattnet för att få riktigt ­kraftiga snöbyar. De bildas i stråk i vindens riktning. Ju längre sträcka luften transporteras över öppet vatten desto kraftigare snöbyar blir det. När de träffar svenska kusten förstärks de ytterligare och snön kan vräka ner.Källa: SMHI

Publicerad: