Plan gled av landningsbanan

avIda Gustafsson

NYHETER

Ett fraktplan med post gled av landningsbanan på flygplatsen Sturup i natt.

Under morgonen var flera flygavgångar försenade i väntan på att planet skulle bärgas bort.

– Trafiken är i gång igen, säger Klas Nilsson, presschef vid Swedavis vid 09-tiden.

Vid 07-tiden på morgonen var sju avgångar från Malmö försenade.

När flygtrafiken skulle komma igång igen fanns det tidigare ingen prognos på. Men strax efter halv nio var fraktplanet bortborgserat från landningsbanan.

– Arbetet har gått väldigt väl, vi är naturligtvis glada att inga personskador uppstått. Ett inställt plan är en konsekvens och en del förseningar. Men sammanfattningsvis har detta fått små konsekvenser, säger Klas Nilsson, presschef vid Swedavia till Aftonbladet.

Bärgning pågår

Det var i natt som haverilarmet utlöstes på Sturup natten till fredagen sedan ett fraktflygplan med post glidit av landningsbanan. Ingen människa skadades.

Olyckan inträffade när ett mindre fraktplan av typen Fokker-50 skulle landa och gled av banan, skriver TT.

– Nu har man startat en haverikommission och genomfört en utredning. Just nu pågår bärgning av planet från landningsbanan och det är därför som trafiken ställts in, säger Anna Domanders vid 07-tiden i morse.

”Starka sidvindar”

Statens haverikommission informerades rutinmässigt under natten, liksom flyg- och sjöräddningen, säger Carl Selling vid Luftfartsverkets pressjour.

– Haverikommissionen kommer att utreda orsaken. Det som vi kan ha en uppfattning om är att det var mycket starka sidvindar i kombination med en våt och hal landningsbana, säger han till TT.