Kim Jong-un var full - då avrättade han farbrorns medhjälpare

1 av 2 | Foto: Fungerade som mentor Jang Song-Thaek hjälpte Kim Jong-Un när han tillträdde makten, för två år sedan.
NYHETER

Kim Jong-un var full.

Då lät han avrätta sin farbrors medarbetare.

Nya uppgifter kan nu kasta nytt ljus över maktstriden i Nordkorea.

Jang Song-thaek, 67, har beskrivits som den nordkoreanske ledarens mentor.

Han var gift med de tidigare ledaren Kim Jong-ils syster. Och har tidigare beskrivits som den näst mäktigaste ledaren i det slutna landet.

Därför överraskades världen när den unge diktatorn Kim Jong-un lät avrätta honom för ett par veckor sedan.

Avrättades för kolaffärer

I Nordkoreanska statsmedier anklagades farbrodern för att ha planerat en statskupp. Men enligt den sydkoreanska underrättelsetjänsten är förklaringen en helt annan, skriver New York Times.

– Det verkar som att det inte är några större problem för Kim Jong-un behålla makten eftersom Jang Song-thaeks avrättning inte var ett resultat av en maktkamp, säger Nam Jae-Joon, från den sydkoreanska underrättelsetjänsten, enligt tidningen.

I stället ska ska allting ha handlat om intriger inom den nordkoreanska eliten. De ska ha tampats om lukrativa exportavtal om bland annat kolförsäljning till Kina, enligt Nam Jae-Joon.

Diktatorn var full

Jang Song-thaeks konkurrenter ska ha gått till Kim Jong-un och beskyllt farbrodern för korruption. Diktatorn ska då ha beordrat sin farbror att ge upp några affärsuppgörelser – men Jang Song-thaek uppges ha vägrat. Det ska Kim Jong-un ha sett som ett sätt att utmana hans auktoritet – vilket ledde till att farbrodern och hans medarbetare fängslades, skriver New York Times.

Tidigare har diktatorn och hans farbror setts som nära vänner. Och kanske var avrättningen därför ett svårt beslut att fatta för Kim Jong-un. Enligt Daily Mirror, som hänvisar till japanska tidningar, ska han ha druckit stora mängder alkohol innan han fattade beslutet att avrätta farbroderns medhjälpare. Enligt tidningen dödades totalt åtta medhjälpare innan farbrodern själv avrättades två veckor senare den 12 december.

Jang Song-thaeks fru, diktatorns faster, ska trots avrättningen ha fått behålla sin position i den nordkoreanska makthierarkin. Enligt uppgifter till New York Times har Kim Jong-un däremot fortsatt att fängsla flera av farbroderns medarbetare.