Nyheter

Samtal om budgeten har havererat

Av: 

Olof Svensson

NYHETER

De intensiva förhandlingarna om USA:s budgetkris har brakat samman.

Nu återstår bara fem dagar till USA:s skuldtak slår i taket och landet kan gå över i ekonomiskt kaos.

Barack Obama och rivalen John Boehner, ledare i det republikanskt styrda representanthuset, satt under natten till lördagen, svensk tid, i telefonsamtal om budgetkrisen.

Efteråt beskrev båda två samtalet som bra - men att förhandlingarna måste fortsätta.

Under lördagen brakade hela förhandlingen ihop, rapporterar New York Times.

"My way or the highway"

Enligt Republikanerna i representanthuset vägrar Obama att gå med på deras senaste förslag, som bland annat innebär att skuldtaket höjs tillfälligt i sex veckor och landet tillåts låna mer pengar.

– Nu måste republikanerna i senaten resa sig, säger republikanen Raul Labrador enligt New York Times.

– För honom är det ”my way or the highway”, säger John Carter, republikan i Texas om att Obama avfärdat förslaget.

Republikanerna kräver också med sitt förslag att Obama genomför en kraftig genomgång av statsbudgeten. Med John Boehner i spetsen har republikanerna tidigare vägrat låta kongressen rösta om skuldtaket - om inte Obama viker sig om sin sjukvårdreform.

Obama: Det är oklokt

I sitt veckotal sa Barack Obama under lördagen att han var redo att gå med på Republikanernas förslag - men bara om det inte innebär några eftergifter i statsbudgeten om sjukvårdsreformen.

Korttidslösningen att höja skuldtaket i sex veckor var han kritisk till.

– Det vore inte klokt att, som en del föreslår, sparka skuldtaksburken framför sig längs vägen några månader, och snudda vid en avsiktlig betalningsinställning – den första i sitt slag – mitt i julhandeln, säger Barack Obama, enligt TT.

Frihetsgudinnan öppnad

Samtidigt som det politiska bråket fortsätter har vissa delstater tagit pengar ur egen ficka för att turistattraktioner och monument ska kunna öppnas på nytt. I New York lägger delstaten 369 300 dollar på att hålla Frihetsgudinnan öppen fram till den 17 oktober då budgetstupet är ett faktum om ingen lösning nåtts. Arizona lägger 651 000 dollar på att hålla Grand Canyon öppet, skriver TT.

ANNONS

Ellos Badkläder! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert: