Marit Paulsen ställer upp till omval

1 av 7
NYHETER

VÄSTERÅS. Röstmagneten Marit Paulsen, 73, vill bli omvald till Europaparlamentet i valet i vår. Men innan hon ställde upp så hade hon en fråga till sina partikamrater.

- Är jag rätt tant för det här jobbet?

Svaret blev applådåskor.

När Marit Paulsen ställde upp för en andra period i Europaparlamentet i valet 2009 gjorde hennes popularitet att Folkpartiet blev tredje största parti med 13,6 procent av rösterna.

Paulsen själv personkryssades av över 221 000 personer och fick överlägset flest personröster av alla kandidater.

I dag meddelade FP-ledaren Jan Björklund att Marit Paulsen är nominerade till FP-listan i valet till Europaparlamentet i maj nästa år.

"Är jag rätt tant för det här jobbet?"

Paulsens vacklande hälsa och relativt höga ålder har gjort att hon själv tvekat om hon skulle orka med ännu en femårig mandatperiod.

Därför ställde hon en fråga till Folkpartiets landsmöte här i Västerås innan hon definitivt tackade ja till nomineringen:

– Jag har en enda löjlig fråga, är jag rätt tant för det här jobbet?

Svaret var rungande applåder och stående ovationer.

I sitt korta tal varnade Marit Paulsen, som kandiderar under parollen "rätt tant för jobbet", för de främlingsfientliga krafterna.

– Vi står inför ett historiskt val. Om vi tittar söderut, västerut och österut ser vi att vi löper en påtaglig risk för att historien från 1930-talet håller på att upprepa sig.

Uppmanar folk att rösta

Det viktigaste valbudskapet är därför enligt Marit Paulsen att ”ställa upp för demokratin, de mänskliga rättigheterna, rättsstaten och respekten för varandra”.

– Det är det avgörande.

Hennes enskilt viktigaste besked i valet är att man ska gå och rösta på ett demokratiskt parti.

– Rösta demokratiskt. Och så får vi hoppas att det ger stöd åt Folkpartiet.

På en presskonferens efteråt utvecklade Paulsen sina argument för att fortsätta sitt arbete i EU-parlamentet.

– Mina ideologiska orsak är att jag är rädd för att historien håller på att upprepa sig i Europa. Jag är oerhört bekymrad för den nationalistiska högerpopulistiska våg som i olika färger och former har så pass stora framgångar i alla länder i Europa. Inklusive de skandinaviska, säger hon.

"Europa glömmer sin historia"

Paulsen, som själv är krigsbarn med minnen från andra världskriget, menar att Europa håller på att glömma sin historia.

– Jag tillhör den sista årskullen som har egna minnen från andra världskriget. De som nu får makten i Europa är inte barn till de som vars fäder slogs på den ena eller andra sidan. Nu är vi inne på barnbarnen, då börjar det plötsligt gunga igen. De har inte med sig det beska arvet, säger hon.

Marit Paulsen har i parlamentet mest ägnat sig åt djurskydd och livsmedelssäkerhet. Hon satt i parlamentet 1999-2004 innan hon återvaldes 2009.