Skandaldirektören tvingas avgå

Under ett blixtinkallat krismöte på söndagsförmiddagen tvingades Angeles Bermudez-Svankvist lämna jobbet som generaldirektör på Arbetsförmedlingen.

– Det är en sammantagen bedömning av läget som orsakar detta, säger Hillevi Engström på en presskonferens.

Hon har under två utlands­resor ringt och mobilsurfat för 311 000 kronor.

Hon har låtit skattebetalarna stå för hennes privata taxiresor.

Hon har inget förtroende hos vare sig kollegorna eller styrelsen på Arbetsförmedlingen.

Vägrade avgå

Men trots detta har ­Angeles Bermudez-Svankvist vägrat att lämna sin tjänst – och regeringen har vägrat att kommentera krisen kring den general­direktör som de själva utsett.

– Vi kommer inte att säga något innan vi har samlat in den information vi behöver under ordnade former. När vi har gjort det kommer vi att återkomma, sa Niklas Gillström, pressekreterare hos arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M), under lördagen.

Blixtinkallat möte

Men nu, ett dygn senare, kom beskedet.

Klockan 12.30 höll Hillevi Engström en presskonferens där hon lämnade besked att Angeles Bermudez-Svankvist avgår med omedelbar verkan.

– Den situation som nu råder är ohållbar, sa Hillevi Engström på pressträffen och tillade att biträdande generaldirektör Clas Olsson tills vidare tar över som chef för Arbetsförmedlingen.

Presskonferensen kom en dryg timme efter att Aftonbladet avslöjade att man hållit ett blixtinkallat krismöte på Arbetsmarknadsdepartementet där Angeles Bermudez-Svankvist fick motta beskedet.

Stannade en kvart

Angeles Bermudez-Svankvist kom till departementet klockan elva och stannade bara femton minuter innan hon återigen lämnade byggnaden.

Aftonbladet kunde som enda medie på plats ställa frågor om hennes framtid.

Sitter du kvar som generaldirektör?

– Jag har inga kommentarer, sa Bermudez-Svankvist innan hon hoppade in i en bil och försvann.

Vid ettiden lade den nu sparkade Arbetsförmedlingschefen ut ett uttalande på myndighetens hemsida.

– Jag har med stolthet burit mitt uppdrag och fullföljt uppdragsgivarens utbudsstimulerande reformpolitik säger Angeles Bermudez-Svankvist.

Hon säger att hon är stolt över det arbete som har genomförts.

– Att rusta individer som har en svag ställning på arbetsmarknaden har varit min drivkraft.  Att kämpa mot främlingsfientlighet och diskriminering i samhället är min ledstjärna.

Löfven kritisk

Under söndagsförmiddagen höll oppositionens Stefan Löfven en presskonferens inför sitt sommartal och passade då på att nämna den pågående krisen.

– Det är fullt kaos på Arbetsförmedlingen. Vi har en generaldirektör som säger en sak, en styrelse som säger något helt annat och Fredrik Reinfeldt är helt tyst, sa Löfven och påpekade att krisen rör den viktigaste myndigheten när det handlar om att få folk i sysselsättning.

Publisert: