SD-politiker anmäler S-kollega för nyp

Av: Lisa Röstlund

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: PRIVAT
Blåmårke efter nypet.

Hanna Wigh (SD) polisanmäler Ingvor Bergman (S) för misshandel.

Enligt Wigh nöp Bergman henne under en debatt i kommunfullmäktige.

– Det har varit en tuff stämning, säger Wigh till Aftonbladet.

Sverigedemokraten Hanna Wigh och socialdemokraten Ingvor Bergman är ledamöter i kommunfullmäktige i Falköping och sitter båda i integrationsutskottet.

"Grävde in naglarna"

I måndags debatterades ökade möjligheter på arbetsmarknaden för personer med funktionsnedsättning i fullmäktige. Då skedde det som nu anmälts som misshandel, uppger Nyheter24.

– När hon var på väg upp och jag på väg ned från talarstolen möttes vi i en trång gång och blev stående. Hon nyper tag i min arm och gräver in naglarna bak på armen. Jag blev så förvånad att jag först inte reagerade, säger Hanna Wigh till Aftonbladet.

Hon valde i går att göra en polisanmälan om misshandel mot Ingvor Bergman.

– Det var först när jag kom hem och såg att det blivit ett märke och när jag insåg att det var filmat som jag kände mig trygg med att anmäla. Annars skulle ingen ha trott mig.

Filmades

– Vi måste värna demokrati. Det är inte demokratiskt det som hände. Jag tar gärna tuffa debatter, det är uppfriskande med olika åsikter, men det är ett väldigt sluttande plan vi befinner oss på när vi faktiskt går till handgripligheter.

Händelsen finns 14 minuter och 15 sekunder in i en film som ligger på Falköpings kommuns hemsida.

Enligt Wigh har nypet föregåtts av en "tuff stämning" under en längre tid, och hon uppger att socialdemokrater hejat på demonstranter som protesterat mot SD och i samband med detta misshandlat henne.

– Jag och Ingvor har haft ganska många debatter tidigare. Det har varit en tuff stämning och det är många sådana här saker som man får låta passera.

Hanna Wigh beskriver att hon nu är nervös.

KS-ordförande: "Otroligt"

– Min man och jag pratade om detta i går och jag har även pratat med mamma. Det som oroar mig mest i dagsläget är reaktionerna i stadshuset. Socialdemokraterna har en väldigt arg svans och hur deras reaktion blir på detta är jag mest oroad för.

Kommunstyrelsens ordförande Ulf Eriksson (C) var med under måndagens kommunfullmäktige och beskriver händelsen:

– Ingvor tog tag i henne för att de möttes i en gång. Jag satt mitt emot och hörde henne säga "Här går vi till höger". Att något skulle inträffat som sedan ledde till polisanmälan är helt otroligt, säger han och fortsätter:

– Det är helt ofattbart att man över huvudtaget kan göra något så dumt som att polisanmäla en annan ledamot. Det här får stå för henne. Jag tyckte inte att det inträffade något sådant.

Tvivlar du på att blåmärkena kan komma från det här?

– Jag har inte sett någon bild på blåmärken. Det får polisen utreda.

En anmälan har upprättats och en förundersökning är inledd, enligt Ulf Andersson, inspektör vid Falköpingspolisen.

– Vi får sedvanligt höra parterna, det är inget särskilt för att det handlar om politiker, säger han.

Aftonbladet har sökt Ingvor Bergman.

Publicerad: