Yvonnes lägenhet blev totalförstörd

Nio av tio laddar mobilen när de sover

Yvonne Hessels lägenhet totalförstördes efter en kraftig brand orsakad av en Iphoneladdare.

Som tur var låg hon och dottern inte och sov – vilket nio av tio svenskar ibland gör när de laddar sina mobiler.

– Det är väldigt läskigt. Nu är man helt nojig, säger Yvonne.

Yvonne Hessels 19-åriga dotter var ensam hemma i lägenheten i Sundbyberg i maj i år.

Dottern satte sin Ipod Nano på laddning med en likadan originalladdare som används till Iphone 4. Sen gick hon ut i köket för att laga mat.

När hon satt i vardagsrummet och åt en stund senare hörde hon plötsligt ett elektriskt klickande ljud. Hon sprang ut i köket eftersom hon trodde att hon glömt något på spisen.

– När hon står där ser hon i ögonvrån hur det slår lågor från sängen i hennes rum där Ipoden ligger. Det går oerhört fort. Hon springer fram, stänger dörren till sitt rum och fortsätter ut på gården, säger Yvonne Hessel, 52.

If: ”Var försiktiga”

Efter branden bodde Yvonne och hennes dotter på tre olika hotell i fyra och en halv månader innan de fick flytta hem i september.

– Hela lägenheten blev utslagen och förstörd. Nästan ingenting lyckades man sanera.

Yvonne Hessel är kund hos försäkringsbolaget If – som nu råder sina kunder att vara försiktiga när de laddar mobiler, surfplattor och liknande apparater.

– Vad jag har förstått är det batterierna i enheterna som är problemet. De kan bli överhettade och i värsta fall börja brinna. Vi vill öka medvetenheten om det, säger Daniel Claesson, pressansvarig på If i Sverige.

”Tänk om vi sovit”

En ny undersökning, gjord av Yougov på uppdrag av If, visar att nästan nio av tio svenskar laddar sin mobil eller surfplatta när de sover.

– Den förstörda bostaden visar att det här kan få väldigt allvarliga konsekvenser, säger Daniel Claesson.

I dag är både Yvonne Hessel och hennes dotter betydligt mer försiktiga när de laddar sina telefoner och andra mobila enheter.

– Det är väldigt läskigt. Nu är man helt nojig, tänk om vi hade legat och sovit.

Publisert: