84-åringen hoppade från balkongen under möte med kommunen

”Hon var gammal, hon orkade inte längre”, berättar barnbarnen till kvinnan som tog sitt eget liv.
”Hon var gammal, hon orkade inte längre”, berättar barnbarnen till kvinnan som tog sitt eget liv.

84-åringen ville desperat bo med sin man på äldreboende.

Mitt i mötet med kommunen gick hon ut på balkongen – och föll mot sin död.

Stenungsunds kommun har startat en utredning om hur en 84-årig kvinna kunde ta livet av sig medan två av kommunens handläggare fanns i lägenheten. Kvinnan ville ha hjälp – hon och hennes make ville bo på ett äldreboende. Under mötet med kommunens ansvariga gick hon ut på sin balkong och störtade till gatan.

– Hon ville ha hjälp, hon var gammal, hon orkade inte längre. Hon ville att någon skulle ta hand om henne på gamla dagar, säger ett barnbarn till kvinnan till SVT Västnytt.

Reste sig och gick

Noomi Holmberg, vård- och äldreomsorgschef i Stenungsund säger att kommunen bara handlagt kvinnans ärende i några dagar innan dödsfallet.

– För två och en halv vecka sedan fick vi signaler att kvinnan ville ansöka om särskilt boende för sig och sin man, några dagar senare gjordes ett hembesök.

Vid mötet kom två biståndshandläggare från kommunen hem till kvinnan och hennes makes gemensamma hem i Stenungsund. I vardagsrummet satte sig kvinnan och en nära anhörig för att prata med kommunens representanter.

Enligt Noomi Holmberg gavs inga besked vid mötet då handläggarna var där för att samla information innan en utvärdering gjordes.

"Tragisk händelse"

– De satt och samtalade om utvärdering. I samband med det reser sig kvinnan och går lugnt ut på balkongen, handläggare fortsatte prata med den anhöriga som fanns i rummet, då ser hon kvinnan försvinna över balkongräcket, säger Noomi Holmberg till Aftonbladet.

Fallet från balkongen på första våningen var några meter. Medan en handläggare ringde 112 sprang den andra ner till kvinnan. I byggnaden fanns en sjukmottagning med läkare som tillkallades, trots det gick kvinnans liv inte att rädda.

– Det är en stor tragisk händelse för alla inblandade, såväl anhöriga som de som var närvarande, säger Noomi Holmberg.

Dödsfallet utreds nu av polisen och leder enligt kommunen till en lex Maria-anmälan och troligen också till en granskning enligt lex Sarah.

– Alla vill självklart ta reda på vad som hänt, säger Noomi Holmberg.

Publisert: