Därför angriper SD Stefan Löfven (S)

Jimmie Åkesson (SD) går till svavelosande attack mot Stefan Löfven i jakten på S-röster.

Bakom utspelet finns en valstrategisk plan – för att behålla sin vågmästarroll.

– Det finns absolut en sådan aspekt, säger Åkessons stabschef Linus Bylund (SD).

Jimmie Åkesson.
Jimmie Åkesson.

SD-ledaren Jimmie Åkesson gick till våldsamt angrepp mot Stefan Löfven under ett tal på Sverigedemokraternas valkonferens i går.

Han kallade de rödgröna för ”extremister” och sa att S-ledaren är ”feg” ett tiotal gånger. Han hävdade också att Stefan Löfven skickat ut ungdomsförbundet SSU med ”obscena skyltar” för att störa Sverigedemokraterna under partiets pågående valarbete:

– Jag vill inte tro att du är feg. Men du är feg. Det är fegt att du inte själv vågar ta debatten utan i stället skickar du ut dina uppenbart ouppfostrade fotsoldater i ungdomsförbund och fackförbund för att skrika fula ord, störa och skrämma mig och mina kamrater från att utföra vårt arbete, sa Jimmie Åkesson.

Utspelet möttes av rungande applåder från Sverigedemokraterna som lyssnade på talet i en mässhall i Älvsjö söder om Stockholm.

Finns välplanerad strategi

Stefan Löfvens pressekreterare Erik Nises avfärdar Jimmie Åkessons uttalanden:

– Det är fånigt att Åkesson gnäller om detta när snart är dags för partiledardebatt i SVT igen där de möts för fjärde gången. I enskilda debatter möter Stefan Löfven Fredrik Reinfeldt eftersom de båda är statsministerkandidater.

SD:s kampanj för att vinna S-röster började redan i februari när Sverigedemokraterna inledde en turné där Jimmie Åkesson ska besöka arbetsplatser i hela landet.

Vid lanseringen av kampanjen var partiet tydligt med att man endast ska besöka kommuner som är socialdemokratiskt styrda.

Nu avslöjar partiet att det finns en mer välplanerad strategi än att bara samla så mycket röster som möjligt från socialdemokratiska väljare.

Vill behålla vågmästarroll

För att kunna få en vågmästarroll efter valet vill partiet vill varje pris undvika en rödgrön valvinst med egen majoritet - vilket skulle bli verklighet om det var val i dag, enligt Ekot/Novus Svensk väljaropinion.

– Det finns anledning för oss att rekrytera väljare ur det rödgröna blocket, framför allt från Socialdemokraterna. Det är ju naturligtvis så att vi gynnas av att Löfvens väljarunderlag krymper, säger Linus Bylund till Aftonbladet.

Han säger att partiets främsta mål är att kunna spela en vågmästarroll efter valet och kunna stödja båda blocken i olika frågor, säger Linus Bylund.

– Men blir det allt för stort glapp mellan blocken får vi inte det alldeles oavsett hur stora vi blir.

Flera statsvetare som Aftonbladet varit i kontakt med ser Sverigedemokraternas fokus på Socialdemokraterna som ett medvetet valstrategiskt agerande.

– Det verkar vara en strategi under året att utmana Socialdemokraterna om LO-väljare i första hand, säger Andreas Johansson Heinö, statsvetare knuten till tankesmedjan Timbro.

"Ingen vill samarbeta SD"

Han får medhåll av den S-märkte statsvetarprofessorn Ulf Bjereld:

– Det centrala är att han (Jimmie Åkesson) ser att i socialdemokratiska väljargrupper finns en möjlighet för Sverigedemokraterna att kunna göra inbrytningar. Kan det dessutom bidra till att försvaga Socialdemokraterna och i förlängningen stärka sannolikheten för en sverigedemokratisk vågmästarställning är det en bonus.

Vad det få för konsekvenser för SD om de rödgröna får över 50 procent i valet?

– Då kommer deras roll att bli väldigt liten och begränsad för inget svenskt parti vill på något sätt samarbeta med Sverigedemokraterna. Det har alla sju partier i riksdagen vid sidan av Sverigedemokraterna varit väldigt tydliga med, säger Ulf Bjereld.

Publisert: