Stort stöd för skadade supportern i Malmö

Stödet flödar in till MFF-supportern

MALMÖ/Stockholm. Malmö skakas av helgens nazistattack där sex personer skadades. Den MFF-supporter som skadas allvarligt vid attacken får stort stöd från många malmöbor.

– Vi är chockade och ledsna. Det är ofattbart det som har hänt, säger Jonas Nirfalk, vice ordförande för MFF support.

Klockan 21 var den där. En hel väg täckt med hans namn. En 25-åring, engagerad MFF-supporter och vänsteraktivist, kämpar nu för sitt liv på Lunds universitetssjukhus efter helgens överfall.

Enligt Svenska Dagbladet ska mannen ha svåra skallskador och opererats tre gånger. Hans hjärna ska ha svällt upp och läkarna har sövt ner honom i vad som kallas en artificiell koma. Behandlingen sätts in för att hjärnan ska kunna återhämta sig snabbare.

Många väntar oroligt på vidare besked om hans tillstånd.

– Han är en fantastisk människa som står för vad han tycker. Vi är i chock och samtidigt försöker vi stötta hans närmast anhöriga, säger Jonas Nirfalk, vice ordförande MFF-supporter.

Jonas Nirfalk berättar att 25-årige supportern är en mycket engagerad medmänniska och supporter. Mer engagerad än de flesta. Vid sidan om fotbollsintresset har han arbetat för mänskliga rättigheter och HBTQ-frågor och var med att starta ”Fotbollssupportrar mot homofobi”. Han har också startat flera fortbildningskurser i MFF, bland annat en bokcirkel där många unga supportrar deltagit.

Får stöd i hela världen

Supportersektionen Ultras Malmö har visat sitt stöd för 25-åringen på ett ovanligt sätt. Efter demonstrationen på Möllevångstorget i Malmö gick medlemmar i sektionen till gatan där överfallet skedde och målade en hel vägg i klubben färger och skrev texten "Kämpa" till supportern. Man tog också en gruppbild framför väggen. Bilden har nu fått stor spridning på sociala medier med tusentals likes och många delningar i hela världen.

Spelarna i MFF vill också visa sitt stöd för den 25-årige supportern. Backen Pontus Jansson har gjort en MFF-tröja med texten "kämpa" och supporterns namn. Anfallaren Guillermo Molins säger till Sydsvenskan att spelarna planerar någon form av manifestation för 25-åringen i samband med lnästa match på lördag mot Hammarby.

En kamrat till 25-åringen vill visa sitt stöd på ett livslångt och hållbart sätt. Han har tatuerat in texten ”Kämpa” tillsammans med 25-årings namn på sin rygg. Under det har han tatuerat in ett rött hjärta. På en bild på Facebook kan man se att tatueringen är gjord det senaste dygnet. Huden är alldeles röd runt texten.  

– Han är en av mina riktigt nära vänner. Därför ville jag göra det, säger Kalle som inte vill uppge sitt efternamn.

”Fantastisk människa”

Jonas Nirfalk är säker på att det inte var en slump att just 25-åringen blev ett offer.

– Det finns en anledning till varför just han blev attackerad. Han är uthängd på rasistiska internetsidor. Jag är övertygad om att han var målet.

Jonas Nirfalk är orolig för att attacken ska påverka känslan av säkerhet på gatorna i Malmö. Att folk ska titta sig över axeln kvällstid.

– Jag hoppas verkligen inte att det blir så. Då har de som utfört attacken vunnit. Det vore hemskt, säger Jonas Nirfalk.

Polisen söker fler vittnen

Tre personer sitter anhållna misstänkta för mordförsök. Enligt polisen har de kopplingar till den nazistiska rörelsen. Nazistiska Svenskarnas Parti har i ett pressmeddelande sagt att deras medlemmar varit inblandade i händelsen.

Enligt vittnen på plats attackerade nazister en grupp demonstranter, i vilken 25-åringen fanns.

Svenskarnas Parti hävdar att de blev attackerade. Polisen säger att vittnesuppgifterna om vad som hände går isär.

– Vi är fortsatt intresserade av att komma i kontakt med personer som gjort iakttagelser på platsen, säger Marie Persson, presstalesperson på ledningscentralen för polisen i Skåne län.

Hon säger att det inte är uteslutet att fler personer kan komma bli misstänkta för brott.

Tipsa | Aftonbladet
Publisert: