Krim utropas som officiellt ryskt

Krim träder nu in som en rysk delstat.

Parlamentets konstitution har trätt i kraft under lördagen – samtidigt som beväpnade män intagit två polisstationer i sydöstra Ukraina.

I Kramatorsk bussades separtister in och beordrades av ett befäl att attackera det lokala polishögkvarteret.

Krims nya konstitution gör att republiken nu är en ”laglig och demokratisk delstat inom den ryska federationen” och en integrerad del av Ryssland, skriver TT och hänvisar till nyhetsbyrån Interfax.

Alla röstade ja

Konstitutionen ska ha godkänts av samtliga 88 ledamöter som var närvarande i parlamentet vid omröstningen.

Samtidigt uppges att oroligheterna i Ukraina fortsätter framför allt landets östra delar med en stor rysktalande befolkning.

Inrikesminister Arsen Avakov uppger att proryska styrkor intagit en polisstation.

”Beväpnade män i kamouflageuniformer övertog en polisstation i Slovjansk. Gensvaret kommer att bli väldigt hårt, för det finns en skillnad mellan demonstranter och terrorister”, skriver han på sin Facebooksida, enligt Reuters.

Övertagit polisstationer

En lokal polistalesman uppger för nyhetsbyrån att männen hittills inte ställt några krav. Däremot ska de ha kommit över hundratals skjutvapen.

Även stadshuset och säkerhetstjänstens högkvarter i staden uppges ha tagit över av aktivisterna. Vid stadshuset har den ukrainska flaggan halats och istället vajar en rysk och runt tusen personer ska befinna sig i byggnaden, skriver TT.

Inrikesministern uppger att även en polisstation i Kramatorsk, i Donetskregion, beskjutits av oidentifierade personer, skriver TT.

Polisen besvarar elden, skriver Arsen Avakov på Facebook.

Senare under kvällen uppges att det är militanta separatister som tagit över Kramatorsks polishögkvarter.

Vittnen uppger att 20 uniformerade separatister tog över efter en eldstrid mot polisen, skriver TT.

Styrkan hade ett befäl som gav order, och männen öppnade eld i samband med att de närmade sig byggnaden, visar ett videoklipp av händelsen, rapporterar Reuters.

Stadens borgmästare uppger att aktivisterna kräver en folkomröstning liknande den i Krim för att därefter kunna uppgå i Ryssland.

Vittnen: Beryktad kravallpolis på plats

I staden Donetsk har också uppemot tusen personer samlats för att demonstrera och även därifrån kommer uppgifter om att en polisstation tagits över av aktivister.

Där har vittnen uppgivit att männen burit likadana uniformer som den beryktade kravallpolisen Berkut som upplöstes i februari när president Viktor Janukovytj avsattes, uppger AP. Berkut anklagades ligga bakom skottlossningar när över 100 människor dödades, de flesta av prickskyttar.

Inrikesminister Avakov menar att man i Kiev betraktar attackerna mot ukrainska mål som ryska aggressioner och försvardepartementet ska genomföra en insats med anledning av de ockuperade myndighetsbyggnaderna.

På grund av dagens händelser ska Ukrainas president samla de nationella säkerhetsmyndigheterna för ett krismöte.

Publisert: