Dom mot tonårspojkar för mord

En skuld gjorde att 16-åringen mördade en 34-årig man i Östhammar i januari, hävdar åklagaren. En 17-åring misstänks för anstiftan till mord.

Natten före mordet lånade pojkarna 3 000 kronor av mordoffret. Dagen efter hade han höjt skulden till 13 000 kronor och hotade pojkarna, har de uppgett.

– Skulden hade vuxit och de påstod att de inte kunde betala tillbaka den, så de bestämde sig för det här i stället, sade åklagare Anne Sjöblom när åtalet lämnades in i mars.

Enligt åtalet gav 17-åringen den andre pojken en pistol, ombyteskläder och en telefon. Sedan tog 16-åringen ensam bussen till Östhammar och sköt mannen. Avsikten var inte att döda, enligt pojken, som erkänt att det var han som sköt.

Döms för mord och anstiftan till mord

Den 16-årige pojken döms för mord till två års sluten ungdomsvård. Den 17-årige pojken döms för anstiftan till mord till sluten ungdomsvård i två år och åtta månader. Han döms även för grovt rån, rån, häleri och narkotikabrott.

Personer under 18 år döms bara till fängelse om det finns synnerliga skäl, och det fanns inte här, anser domstolen. Straffvärdet av brotten är omkring 12–13 års fängelse, men pojkarna får kraftig "ungdomsrabatt" eftersom de bara var 16 år när mordet skedde.

Lånade pengar av 34-åringen

Tonårspojkarna missbrukade cannabis och hade en skuld på 3 000 kronor. De lånade då pengar av 34-åringen för att betala skulden, men krävdes sedan på 13 000 kronor i stället.

17-åringen sade på bussen från mötet, enligt den något yngre vännen: "Jag ser ingen annan utväg än att klippa honom."

Pojken som sköt, 16-åringen, fick sedan pistolen av 17-åringen, som tidigare använt den vid ett rån.

Det första skottet har 16-åringen sagt att han sköt av misstag, vilket tingsrätten tror är möjligt. Däremot kan inte de andra, som träffade den flyende mannen i ryggen, ha varit ett misstag slår domstolen fast.

När 16-åringen åkte hem igen skickade 17-åringen ett sms: "skit i det okej". Men det tror rätten han gjorde enbart för att undvika inblandning i efterhand. Då var mannen redan död, och 16-åringen svarade genast: "Jag sköt honom".

TT

Publisert: