Maud Olofsson kan återigen kallas till KU-förhör

Anders Borg, (M), fick veta om Nuon-affären via medier, berättade han för konstitutionsutskottet, KU.

Enligt finansministern ligger skulden på dåvarande näringsminister Maud Olofsson, (C).

– Borg lägger allt ansvar på henne ännu tydligare än tidigare. Vi överväger att kalla in henne igen, säger Peter Eriksson, (MP), ordförande i KU.

Under tisdagseftermiddagen var det dags för Anders Borg att komma till KU. Finansministern fick berätta vad han visste och inte visste om köpet av holländska energibolaget Nuon som statliga Vattenfall genomförde 2009 för cirka 90 miljarder kronor netto.

Han grillades hårt av utskottsledamöterna, främst ordföranden Peter Eriksson (MP).

Men finansministern fortsatte förneka att han i förväg visste att köpet skulle bli av.

Enligt Anders Borg var det Maud Olofssons och näringsdepartementets ansvar att göra en gemensam beredning med finansdepartementet vid stora förvärv.

Vattenfalls köp av Nuon var absolut ett sådant. Maud Olofsson skulle kalla till ägarsamordning, se till att beredningen avslutades och vänta tills finansdepartementet lämnade ett ställningstagande, så kallat vidi.

Fick information via media

– Det är min och finansdepartementets uppfattning att det inte lämnades något vidi, sa Borg.

Att affären blev av fick han veta via pressen två veckor efter att näringsministern Maud Olofsson gett Vattenfall klartecken att köpa.

Han började ringa runt för att undersöka uppgifterna. Första samtalet gick till statsministern Fredrik Reinfeldt, berättade Borg.

– Statsministern sa att han inte hade någon information om att affären skulle genomföras förrän den blev offentlig.

KU-ledamoten Hans Hoff, (S) undrade om inte finansministern har ett ansvar och fick då till svar från Anders Borg:

– Mitt ansvar är tydligt och det är att finansdepartementet tar ställning i gemensamberedningar. I det här fallet har inte jag haft någon kännedom om att ett sådant ställningstagande ska göras.

"Risken att all skuld faller på Maud"

Peter Eriksson, ordförande i KU, berättar för Aftonbladet efteråt att han är "chockerad" över att landets finans- och statsminister fick veta om den största statliga affären i svensk historia genom medierna.

– Hade jag suttit i den rollen hade jag blivit rasande. Det måste de rimligtvis också ha varit. Men Borg ville inte berätta vilka känslor han hade då, säger Peter Eriksson.

Enligt honom har finansminister under tisdagens utfrågning ännu tydligare lagt ansvaret på Maud Olofsson än tidigare.

– Han säger ju att hon inte har följt regelverket utan fattade beslutet själv. Om det stämmer är det märkligt att hon fick sitta kvar, säger Peter Eriksson.

Direkt efter att KU-utfrågningen avslutades vid 14.30-tiden väcktes frågan av några socialdemokratiska ledamöter om Maud Olofsson inte ska kallas till KU igen.

Hon har avböjt tidigare.

– Vi ska diskutera det på torsdag. Det är rimligt att hon får en chans till att berätta sin version. Har hon en annan syn på saken måste den komma fram nu, annars är risken stor att all skuld faller på henne, säger Peter Eriksson.

Aftonbladet söker Maud Olofsson.

Publisert: