Löfven startar supervalåret

1 av 5 | Foto: URBAN ANDERSSON
Stefan Löfven på väg för att dra igång årets valrörelse.

avMatilda Rangborg

NYHETER

I dag avfyrade Socialdemokraterna startskottet för valrörelsen. Under partiets första valupptakt inför riksdagsvalet välkomnades partiledaren Stefan Löfven av socialdemokrater från Norrbotten och Västerbotten som "Sveriges nästa statsminister."

– Det här året blir stentufft. Det skiljer 10 procent mellan blocken, men det kan gå fort. Det krävs att vi håller i hop nu. Är det något jag lärt mig i mitt vuxna liv så är det att hålla i hop. Då är det få saker vi inte klarar av, Stefan Löfven.

Jobb, skola och EU

När Socialdemokraterna i dag drar igång arbetet inför supervalåret är det med draghjälp av S-ledaren som tillsammans med LO besöker Skellefteå. På Medlefors Folkhögskola samlades 160 socialdemokrater för att höra Stefan Löfven tala. Han valde att fokusera på jobben, skolan och det väntande EU-valet. Regeringen fick också en ordentlig känga flera gånger.

– Moderaterna gick till val på att minska utanförskapet. De har gett arbetslösa sämre ekonomi och dessutom fler arbetslösa. När de tog makten sa de att vi hade massarbetslöshet, vad kallar de då detta, inledde S-ledaren.

Enligt Stefan Löfven ska arbetslösheten minskas genom att minska rekryteringsgapet, ge unga jobb genom olika åtgärder och stärka samverkan mellan näringsliv, politik och forskning.

”En annan trend”

– Det första vi ska göra är att sluta attacken på de arbetslösa, vi ska attackera arbetslösheten. Det är socialdemokratisk politik, sa han och rev ner starka applåder bland de egna.

Under sitt tal återkom S-ledaren också till att man nu inte får missa chansen, varken att ta regeringsmakten i Sverige eller att mobilisera S-väljare till det väntande EU-valet i maj. Han underströk att det kommande året kommer att innebära mycket hårt arbete, men att det verkliga jobbet börjar 2015.

– I många år har de konservativa varit den största gruppen i EU-parlamentet. Men nu kan vi se en annan trend. Nu har vi möjlighet att få den största gruppen i parlamentet, den socialdemokratiska. Vi ska ta den chansen och visa att ett annat Europa är fullt möjligt.

”En röst på SD”

Stefan Löfven betonade  också vikten av att motarbeta de högerextrema krafterna i Europa, men också i Sverige.

– Här ser Sverigedemokraterna till att Reinfeldt kan fortsätta sänka skatten. SD röstar med högern i nio fall av tio i riksdagen. De är ett genuint högerparti, en röst på Sverigedemokraterna är en röst på Reinfeldt - det ska vi också berätta i valrörelsen, manade han.

Slutligen valde också Stefan Löfven att tydliggöra skiljelinjen i svensk politik. Han pekade ut regeringen som "skattesänkarna" och Socialdemokraterna som "samhällsbyggarna" och berättade att Alliansen inte kan tänka annorlunda eftersom skattesänkningar finns inbyggt "i deras dna".

”Förstår inte ordet solidaritet”

– Oavsett vilket samhällsproblem vi talar om så måste vi samla Sverige. Vi måste ta ett gemensamt ansvar. Men regeringen förstår inte det här. De klarar inte av ordet solidaritet, förstår det inte. De tror att de är soliditet. Det är fel, skämtade Stefan Löfven inför en skrattande hemmapublik.