Bedragaren låtsas vara din släkting

Polisen varnar för ny bedrägeritrend på Facebook.

En person som utger sig för att vara din släkting lurar dig på pengar.

– Det rör sig om 120 kronor, men tänk på hur många människor som finns på Facebook, säger polismannen Jan Olsson.

Bara i Sverige använder fem miljoner människor Facebook, totalt handlar det om en miljard runt om i världen.

Nu verkar någon eller några personer kommit på ett nytt sätt att använda det sociala nätverket för att lura svenska användare.

– Hade personer som ägnar sig åt sådant här använt sin kreativitet åt att starta företag skulle de tjäna mycket pengar, säger Jan Olsson, förundersökningsledare vid polisens nationella bedrägericentrum.

”Hej, det är din kusin”

Fusket går till så här: Bedragaren går igenom en persons öppna vänlista på Facebook. Sedan skapar hen en ny profil av en befintlig medlem, med stulen bild, och skickar ett meddelande till personer på vänlistan där de utger sig för att vara en släkting.

– Man skriver, hej det är din kusin eller vän eller liknande och säger "jag har tappat ditt mobilnummer".

Offret skickar sitt mobilnummer till bedragaren via Facebook. Det dröjer inte länge innan det plingar i offrets telefon och hen får en fyrsiffrig kod. Bedragaren vet att en fyrsiffrig kod ska komma, men hen vet inte vilka siffror det är. Bedragaren ursäktar sig och ber om att få koden tillbaka. Men de fyra siffrorna är i själva verket en bekräftelse som betalningstjänsten Paypal behöver för att debitera en summa -  i det här fallet 120 kronor som dras av ens mobilräkning.

– Vi vet ännu inte riktigt vad pengarna används till för att det är svårt att får ut informationen från Paypal, säger Jan Olsson.

Fusk på turkiska

Fusket är relativt nytt och några enstaka fall är rapporterade i Sverige. Jan Olsson har berättar om fenomenet i SVT Nyheter och han tror att fler utsatta hör av sig under veckan som kommer. I det här aktuella fallet är meddelandet skrivet på fläckfri turkiska och riktar sig till svenskar med turkisk bakgrund.

– Omfattningen är ännu inte stor. Vi vill bara varna. Den här metoden kan snabbt sprida sig. Därför ska man hålla sin vänlista stängd, säger Jan Olsson.

Så luras du på 120 kronor

1. Bedragaren skapar en ny profil av en ­befintlig medlem på Facebook, genom att stjäla personens namn och riktiga bild.

2. Sedan skickar han ett meddelande via Facebook till alla på personens vänlista. ”Hej, jag har glömt ditt nummer, kan du skicka det till mig”, står det i meddelandet.

3. Strax efter att bedragaren har fått telefonnumret får offret ett sms med fyra siffror. ­Bedragaren vet att sms:et kommer, ber offret om ursäkt på Facebook, säger att siffrorna har råkat komma fel och ber om att få koden skickad till sig.

4. Vad offret inte vet är att siffrorna är skickade från Paypal, en betalningstjänst på nätet, och att de i själva verket krävs för att Paypal ska ­debitera offret med 120 kronor som dras från ­offrets mobilräkning.

5. Pengarna hamnar då på något sätt hos ­bedragaren och offret får ett sms som meddelar att Paypal har dragit av 120 kronor – men då är det för sent.

Skydda dig på en minut

Bästa sättet är att hålla sin vänlista på ­Facebook hemlig för personer som du inte är vän med. Du gör det så här:

1. Gå in på Facebook. Klicka på ”Friends” i vänstra fliken.

2. Klicka sedan på fliken ”see all friends” i övre, högra hörnet, då ser du alla dina vänner.

3. I högra hörnet finns en symbol som föreställer en penna, klicka på den och välj ”edit privacy”.

4. Välj ”friends” under fliken ”who can see your friends”.

Publisert: