Demonstranten: ”Hon ska bort”

1 av 15
NYHETER

BANGKOK. Hundratusentals visselpipor skär ilsket genom den tropiska kvällen.

Slagorden haglar.

Det är vrede, hat och förakt.

Återigen är Thailands huvudstad Bangkok belägrad av demonstranter.

Stämningen på de avspärrade gatorna vid det centrala shoppingdistriktet Ratchaparasong är precis som 2010. Då var det rödskjortor, anhängare till den landsflyktige förre premiärministern Thaksin Shinawatra, som ockuperade området. Upplösningen blev ett blodbad: minst 90 demonstranter sköts ihjäl när den dåvarande regeringen tappade tålamodet och satte in armén för att röja upp.

Sent på söndagskvällen, lokal tid, pratar Aftonbladet med demonstranter vid polishögkvarteret, som ligger nära turistkvarteren Ratchaprasong och Siam.

"Hon ska försvinna"

Alla stora varuhus har hållit stängt under söndag, hotellen barrikaderar sig och gatorna är avstängda.

– Hon ska bort, hon ska försvinna. Ut ur landet eller nån annanstans. Den här regeringen skadar Thailand, säger Aoy som är affärskonsult i Bangkok.

Och hon, det är förstås den sittande premiärministern Yingluck Shinawatra, syster till Thaksin. Demonstranterna spyr galla över hela familjen Shinawatra. Aoy, som tillhör den stora välutbildade och välbetalda medelklassen i Bangkok, fortsätter:

– Jag har tidigare arbetat i Paris med att locka investerare till Thailand. Det finns goda förutsättningar här. Men först måste den här korrupta regeringen bort.

Blir det bättre om er ledare Suthep Thaugsuban får införa sin modell av styre i Thailand? Han är väl lika korrupt som alla andra politiker?

– Allt kan bara bli bättre. Kampen mot korruption är ett av skälen för mig att demonstrera här. Det andra är att Yingluck Shinawatra ljög för oss.

Flera döda

Aoy fortsätter:

– Hon lovade att inte ändra lagen så att hennes bror skulle kunna komma tillbaka. Sen försökte hon genomdriva en amnestilag vilket skulle göra det möjligt. Vi är alla buddister här, vi ljuger inte för varandra. Jag kommer att demonstera varje dag tills hon avgått.

Protestanterna attackerade bland annat regeringsbyggnaden, den statliga tv-kanalen PBS och polishögkvarteret under söndagen. Natten innan hade flera människor som tillhör rödskjortorna skjutis ihjäl vid fotbollsstadion Rajamangala som är deras hemvist. Luften surrar av rykten: nya dödsoffer, polisen ska slå till, Yingluck Shinawatra flyr landet. Det finns en skräckartad förväntan inför natten, det är i skydd av mörkret som våldet exploderar.

– Det här är kanske en nödvändigt konfrontation. Äntligen. Thaksin-regimen har kört landet i botten. De bryter ständigt mot lagen men har så mycket pengar att de ständigt kan klara sig undan och sen köpa nya röster i valen.

Tydlig splittring

Det säger Bee, 28, nyss hemkommen efter en utlandsstationering i Australien. Hon vill inte vara med på bild. Hon är vältalig, men har ändå svårt att exakt definiera vad som är fel med Yingluck Shinawatra. Likaså har hon inga bra svar på hur Thailands framtid skulle bli ljusare med en ny regering.

Lastbilar med monumentala högtalare står i korsningen Ratchaprasong, mat och vatten är gratis för demonstranterna, visselpipor, alla tänkbara prylar i de thailändska färgerna rött-vitt-blått säljs av snabba entreprenörer. Det luktar grillad kyckling.

Aldrig förr har splittringen i det thaiändska samhället blottlagts så tydligt som nu: det är en medelklass i Bangkok mot fattiga risbönder i norr, det är stad mot land, det är eliten mot resten och det är en stat som kommer att slitas i stycken den dag kung Bhumibol dör.