Stormen Sven drog in med full kraft

Av: John Granlund, Kenan Habul, Staffan Dickson

Publicerad:
Uppdaterad:

SMHI har utfärdat vädervarningar för flera län

MALMÖ/STOCKHOLM. Stormen Sven drog in med full kraft över södra Sverige.

Två sjömän försvann i den hårda vinden.

Sen uppgraderade SMHI vinterovädret till en klass 3-varning.

De två sjömännen föll överbord från ett holländskt lastfartyg utanför Ystad i går förmiddag.

Enligt sjöräddningen var sjön grov och på eftermiddagen avbröts sökandet - hoppet var ute att hitta dem.

Sedan fortsatte Sven in över land med full kraft.

SMHI uppgraderade sin klass 2-varning för Skåne till en klass 3-varning - på grund av ”mycket extremt väder” och stormvindar.

Husfasader rasade

I Malmö rasade husfasader och vid midnatt hade Räddningstjänsten syd hanterat närmare 80 larm.

– Allt är stormrelaterat. Det blåser av tak, träd ramlar över vägarna och lastbilar har lagt sig över Europavägar på grund av vinden. Det har varit en hög stressnivå och vi har prioriterat bland ärendena, säger Mats Streer, inre befäl vid Räddningstjänsten syd.

Lisbeth Sundborn fick ett samtal vid 19-tiden av en granne. Hon åkte ut till sin inredningsbutik på Fridhemstorget i centrala Malmö och såg att hela skyltfönstret har slagits in.

Hon har en tjock, vit vinterjacka på sig och går försiktigt runt i butiken för att undvika glasskärvorna på golvet. Några ljusstakar som stod närmast fönstret ligger i bitar.

– Det känns fruktansvärt. Nu inför jul och allt, säger hon.

På gatan utanför rullar räddningstjänstens bilar in. Ett kanske tjugo meter långt papptak ligger i en hög framför hennes affär.

– Det flög rakt in i butiken, säger Lisbeth Sundborn.

Rutan krossad

Mängder med träd föll ner över vägar i länet.

En ung man hade änglavakt när han fick hela framrutan på sin Mercedes krossad när han körde in i ett träd i korsningen mellan väg 104 och väg 108 i Kävlinge runt 21-tiden.

Senare på kvällen uppgraderade SMHI också sina vädervarningar för Hallands län till en klass 3-varning. På Hallands Väderö uppmättes orkanbyar på 36 meter per sekund.

Tusentals läsare vittnade i Aftonbladets direktrapportering på nätet om stormen som pågick från eftermiddag till sent i natt.

Många tyckte att ovädret var långt värre än stormen Simone som bara sträckte sig under 3-5 timmar när den drog in över landet i slutet av oktober.

Tiotusentals strömavbrott

Stormen drabbade flygtrafiken hårt. Enligt Swedavia omdirigerades i går flera plan som var på väg att landa på Landvetters flygplats i Göteborg på grund av den kraftiga blåsten. Även Malmö-Sturup flygplats påverkades.

Sent i natt rörde sig Sven vidare in över landet samtidigt som stormen fortsatte hålla både Skåne och Västra Götaland i sitt grepp. Då hade 50 000 elkunder hos Eon, Vattenfall och Fortum drabbats av strömavbrott på grund av ovädret.

Allmänhet som vill ha, eller lämna, information om stormen Sven uppmanas att ringa SOS Alarm på informationsnumret 113 13.

Publicerad: