Obama: Vi avvaktar med attack om Syrien lämnar över sina kemiska vapen

President Obama är pressad från alla håll efter krigshotet mot Syrien.

Nu kan han ha fått en oväntad utväg.

– Vi skulle definitivt avvakta med en attack mot Syrien om Assad överlämnar sina kemvapen, sa presidenten enligt ABC News.

Utrikesminister John Kerry har under flera dagar rest runt i Europa för att övertyga fler att stödja en militär insats.

Under presskonferensen med sin brittiske kollega William Hague sågade Kerry påståendet från Bashar al-Assad om att USA inte har några bevis för att regimen legat bakom en attack mot det syriska folket.

– Vi vet att regimen gav militären order om att göra sig redo för attacken och att de skickade ut trupper för att förbereda den, säger Kerry.

”Lämna över kemiska vapen”

På en fråga om det fanns något sätt att undvika en militär insats gav dock utrikesministern ett svar som kom att prägla den politiska utvecklingen under måndagen:

– Då ska de lämna över alla kemiska vapen till det internationella samfundet under den närmsta veckan. Men det vet vi att de inte kommer att göra och det går inte att göra.

USA:s utrikesdepartement meddelade senare att uttalandet inte ska tolkas bokstavligt, utan som ett retoriskt grepp för Assads oförmåga att lämna över kemiska vapen.

Det hindrade inte Rysslands utrikesminister Lavrov för att kort efter Kerrys uttalande meddela att han ställer sig bakom förslaget.

”En väg ut för Obama”

Lavrov uppger att han själv uppmanat syriska regeringen just det och förväntar sig ”ett snabbt, och förhoppningsvis, positivt besked”, skriver Reuters.

Det ryska förslaget, i Kerrys anda, går ut på att Syrien sätter alla sina kemiska vapen under internationell kontroll och sedan låter dem förstöras.

När Ryssland, Syriens mäktigaste allierade, gett sitt stöd för förslaget följde syriske utrikesministern Walid al-Muallem snabbt efter.

Han välkomnade förslaget men uppges inte ha sagt ja till villkoren.

Även Frankrike och Tyskland välkomnade idéen uppger AFP.

I USA spekulerades det i natt om Kerrys uttalande var en groda eller ett sätt för Obama att slippa attackera Syrien. Tidigare har presidenten uppgett att vedergällningen är nödvändig om Syrien ”korsar den röda linjen” genom att använda kemiska vapen.

Något som USA säger sig ha bevis för.

Vid midnatt kommenterade president Barack Obama uttalandet från sin utrikesminister i flera tv-intervjuer.

– Vi skulle definitivt avvakta med en attack mot Syrien om Assad överlämnar sina kemvapen, säger presidenten enligt ABC News.

Utesluter inte attack

Han uppgav också att utvecklingen var ”försiktigt optimistisk”.

– Låt oss se om vi kan hitta ett språk där vi kan undvika en attack men uppnå våra viktigaste mål, att kemiska vapen inte används, säger Obama till ABC News.

– Om vi kan uttömma alla diplomatiska vägar och nå en lösning som ger övriga världen kontrollerbara, verkställbara mekanismer att hantera de kemiska vapnen i Syrien – då stödjer jag det helhjärtat.

Men han var också tydlig med att en möjlig diplomatisk lösning inte innebär att kongressen ska dra tillbaka hotet om en militär insats.

– Jag tror inte vi hade kommit så här långt om vi inte hade stått fast vid en trovärdig möjlighet för en militär attack och jag tror inte att vi nått en tidpunkt då vi ska släppa den möjligheten, säger Obama enligt ABC News.

Presidenten säger att Rysslands förslag har möjlighet att bli ett ”betydande genombrott”. Men påpekar också att det var viktigt att iaktta försiktighet när det kommer till löften från den syriska regimen.

– Vi måste vara skeptiska för det är inte så här vi har sett dem agera under de senaste åren, säger Obama enligt AFP.

Publisert: