Alice Babs är död

Sångerskan blev 90 år gammal Bodström: ”Familjen fick ett fint och värdigt avsked”

Den folkkära sångerskan Alice Babs har avlidit i dag, 90 år gammal.

– Familjen fick ett fint och värdigt avsked och de hann ta adjö ordentligt, säger familjens advokat Thomas Bodström till Aftonbladet.

Hennes sista önskan var att begravas i stillhet med de allra närmaste närvarande.

Den folkkära sångerskan Alice Babs fick sitt stora genombrott 1940 med filmen "Swing it, magistern!" Följande år blev hon otroligt populär i Sverige men även i övriga Norden. I slutet av 1950-talet bildade hon gruppen Swe-Danses tillsammans med Svend Asmussen och Ulrik Neumann.

Under 1960-talet etablerade hon sig som en hyllad jazzartist och framträdde bland annat med Duke Elllington. Hon har även uppträtt tillsammans med Charlie Norman.

1972 utnämndes hon till hovsångerska.

”Dog lugnt och stilla”

Sin sista tid i livet tillbringade Alice Babs på ett demensboende. I början av 2013 fick hon diagnosen Alzheimers sjukdom och vaskulär demens, blanddemens.

– Jag har ju varit i kontakt hela tiden med familjen och det här kommer inte som en överraskning. Hon dog av sin sjukdom som hon har haft i flera år, säger Thomas Bodström.

Han berättar att den närmsta familjen och vännerna samlades för att vara vid Alice Babs sida under hennes sista tid i livet.

– Hennes son kom hit från Kanada för någon vecka sedan, de har vetat sedan lång tid tillbaka att det här skulle hända eftersom hon haft en långt framskriden Alzehmiers, säger Bodström.

Fint och värdigt avsked

Familjen hälsar via Bodström att de fick ta ett fint och värdigt avsked av den folkkära sångerskan och vill tacka alla som hört av sig med hälsningar efter beskedet.

– De är tacksamma för alla hyllningar och är glada att de fick tillbringa den sista tiden tillsammans allihopa.

I somras flyttade Alice Babs till ett demensboende då hennes sjukdomstillstånd förvärrades och hon behövde mer specialiserad vård.

– Familjen är jättenöjda med vården, det har varit fantastiskt bra, säger Bodström.

Kommer begravas i kretsen av de allra närmaste

Alice Babs kommer att få en stillsam begravning där endast de närmaste kommer att närvara - precis som det var under maken Nils Ivar Sjöbloms begravning 2011 , meddelar Thomas Bodström som talat med Alice Babs dotter Titti SJöblom.

Makarna bestämde redan innan Nils Ivar Sjöbloms död att de båda ville ha det på det viset.

– Den kommer ske i kretsen av de allra närmaste, i stillhet, säger Thomas Bodström.

Kungen och Silvia mottog beskedet om Alice Babs bortgång i eftermiddags. Alice Babs har som hovsångerska haft regelbunden kontakt med kungafamiljen. 1994 närvarade hon vid prins Carl Philips konfirmation i Vadstena Klosterkyrka.

– Kungaparet kommer kondolera privat med anledning av att Alice Babs har gått bort, säger Annika Sönnerberg, tf informationschef vid Hovet.

Konflikt om vården

I början av december sände SVT en uppmärksammad dokumentär om Alice Babs. Programmet anmäldes till Granskningsnämnden av familjens advokat Thomas Bodström.

– Det är djupt kränkande för Alice Babs, sa han till Aftonbladet då.

I dokumentären framställdes det som om sångerskan var en relativt frisk åldring som av sin familj och gode man förvägrades umgänge med sina goda vänner. En felaktig bild enligt familjen som istället menade att besöken drogs in för att värna om Alice Babs.

”Beklagar verkligen”

En av vännerna som hindrades från att besöka sångerskan var hennes före detta granne Bennie Sjöquist. När Aftonbladet pratar med honom har han precis nåtts av dödsbudet.

– Jag beklagar verkligen att hon har gått bort, särskilt efter all turbulens som var den sista tiden, säger han.

Senaste gången Bennie Sjöquist och hans fru träffade Alice Babs var i mars förra året.

– Vi stod varandra så nära. Jag och min fru var några av en handfull personer som hon ville umgås med och så blev vi utestängda.

Publisert: