Så vill regeringen höja skatten

Det blir dyrare att snusa.

Och dricka sprit.

Och köra bil.

Här är de ekonomiska reformerna som regeringen presenterade idag.

I samband med att finansminister Anders Borg (M) presenterade sin prognos för konjunkturutvecklingen och offentliga finanser offentliggjorde han ett helt batteri med skattehöjningar. Reformerna väntas ge 9 miljarder kronor till statskassan under åren 2015-2018.

Pensionssparande. Regeringen föreslår sänkt avdrag för privat pensionssparande 2015 och helt slopat avdrag 2016. Avdraget sänks från 1000 till 200 kronor per månad 2015, och slopas helt 2016.

Studiemedlen. Regeringen sänker också bidragsdelen i studiemedlet med 300 kronor per månad, vilket ersätts med lån. Samtidigt höjs lånedelen med 1 000 kronor per månad. Regeringen föreslår även an slopad avskrivning av studielån på grund av ålder. Det innebär att lån tagna efter 2015 inte kommer att skrivas av vid 68 års ålder.

Fordonsskatt. Koldioxidbeloppet för lätta fordon höjs och gränsen för där koldioxidbelopp börjar tas ut sänks. Höjningen innebär en ökad utgift för en snittbil driven av bensin på 200 kronor per år och 500 kronor för en dieselbilsägare. Tanken är att stimulera fler att välja fordon med lägre koldioxidutsläpp.

Alkohol. Punktskatten på öl och vin höjs med fem procent. Det innebär att priset en halvliter öl flaska höjs från 16 kronor till 16,29. En flaska vin som i dag kostar 59 kronor kommer efter höjningen att kosta 60 kronor.

Tobak. Även punktskatterna på cigaretter och snus höjs, med 3 respektive 20 procent. Höjningen innebär att ett paket cigaretter blir en krona dyrare och en dosa snus cirka två kronor dyrare.

TT, Aftonbladet

Publisert: