Dömd mördare – och hyllad musiker

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2
21 år gammal dömdes Varg Vikernes till Norges strängaste straff: 21 års fängelse för mord och tre fall av mordbrand.

NYHETER

Kristian Varg Vikernes är en sann dubbelnatur.

Å ena sidan hyllad norsk black metal-musiker och författare.

Å andra sidan dömd mördare med kopplingar till nazism och ockultism.

21 år gammal dömdes Varg Vikernes den 16 maj 1994 till Norges strängaste straff: 21 års fängelse för mord och tre fall av mordbrand. Då hade han redan hunnit bli en ikon i black metal-kretsar. Han tillhörde den innersta och mest hårdföra kretsen i den norska metalscenens kanske mest makabra avart. Under artistnamnet Count Grishnackh startade han enmansprojketet Burzum och senare kom han att spela med både Old Funeral och Mayhem.

Mördade bandmedlem

1993 mördade Varg Vikernes Øystein Aarseth – gitarrist i Mayhem – i Aarseths trappuppgång. Enligt Vikernes var det att betrakta som självförsvar då Aarseth hade planer på att döda honom.

Förutom mordet åtalades också Varg Vikernes för tre fall av mordbrand. Polisen misstänkte att han hade bränt ner tre av Norges världsberömda stavkyrkor. Precis som många andra i den norska black metal-scenen bekände sig Vikernes till hednatro och såg kristendomen som något onaturligt, men han har aldrig erkänt kyrkbränderna.

Fortsatte ge ut skivor

Under fängelsetiden fortsatte Vikernes att ge ut skivor under namnet Burzum, dessutom skrev han flera böcker och pamfletter. Han grundade också två organisationer; Norsk Hednisk Front och Pangermansk Hednisk Front. De förespråkade en blandning av nynazism och hednisk tro, men i senare intervjuer har Vikernes varit tydlig med att han inte är nazist. I stället bekänner han sig till den så kallade odalismen.

Rymde från fängelset

2003 rymde han under en permission från Tønsbergs fängelse. När polisen hittade honom satt han i en bil med ett automatgevär och flera lättare vapen. Efter hans frigivning 2009 gjorde norska tidningen Dagbladet en längre intervju med honom. En av reportens sista frågor är om han är rasist. Vikernes svarar direkt:

– Ja, men jag hatar ingen. Hat är irrationellt och jag är en rationell person.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN